Redo att ta steget ut i världen

Nybakta studenter. Studentdimissionen hölls i bollhallen i Ekenäs. Bild: Anna Björkqvist

Nya läroplaner, digitalisering och internationella samarbeten. Det var populära teman då de västnyländska rektorerna höll sina tal under studentdimissionen, men även flyktingfrågan och företagsamhet lyftes upp.

Sjung om studentens lyckliga dag, låt om oss fröjdas i ungdomens vår ... Sången ljuder i den fullsatta bollhallen. Högst av alla sjunger Ekenäs gymnasiums studenter som nyss har fått sina vita mössor placerade på huvudet. Det är med glädje som rektor Mikael Eriksson önskar studenterna en ljus framtid och råder dem att inte glömma vetenskapen och allra minst kreativiteten.

– Rör er i världen utan skygglappar och ni kommer att se långt fler färger i regnbågen än vad ni någonsin kunde förvänta er.

En av de nybakta studenterna från gymnasiet är Cecilia Backlund.

– Det är jätte skönt att äntligen vara student, säger hon.

För henne väntar ett mellanår och efter det ska hon förhoppningsvis studera på Hanken eller läsa juridik. I lördags var tankarna däremot inställda på firande.

– Vi ska till Knipan och sedan vidare till Ettan.

I Virkby gymnasium gjorde studenterna väl ifrån sig. Rektor Ulrica Karell sade stolt att årets examensresultat är ett av gymnasiets mest framgångsrika.

Förändringar väntar

Ekenäs gymnasium firar i år 40 år av utbildning och desamma gäller Kyrkslätts och Hangö gymnasium. Under åren har det skett en hel del förändringar och i år har gymnasierna fokuserat på att utveckla nya läroplaner. I Ekenäs har förstaårsstuderandena fått prova på en naturvetenskaplig helhet.

– De nya temastudierna är en uppmaning till en ökad ämnesintegrering, något som vi tar emot med tacksamhet, säger Eriksson.

I Hangö konstaterar rektor Eija Rosvall att det kommande tre åren kommer att kräva extra jobb av lärarkåren för att utveckla de nya ämnesläroplanerna.

I höst väntar ytterligare jobb för lärarkåren då digitaliseringen av studentexamen kör i gång. I Karis-Billnäs gymnasium konstaterade ändå vice rektor Jan-Erik Till att den nervositet som tidigare kunde märkas bland studerande och lärare numera har ersatts med lugn. Det här efter att man fått prova på hur provtillfällena skulle fungera i praktiken.

Besök till flyktingförläggningar

Även flyktingfrågan har synts i gymnasiestuderandenas vardag. Många studerande från Ekenäs gjorde i år sitt dagsverke på flyktingförläggningen i Raseborg. Dessutom donerades dagsverkespengarna till förmån för flyktingar. Kyrkslätts gymnasium ordnade å sin sida ett besök till den lokala flyktingförläggningen under en kurs i engelska.

I Virkby är rektor Karell stolt över elevkåren som också har engagerat sig. Studerandena har bland annat samla in kläder och hygienartiklar som överlämnats till flyktingförläggningen i Mjölbolsta.

Företagsamt Västnyland

Också Ung företagsamhet har varit aktuellt i flera av de västnyländska gymnasierna. I Ekenäs gav ett företag så god avkastning att personalen, fem studerande, kunde resa till Thailand efter studentskrivningarna. Ett annat företag fick pris för bästa produkt i den västnyländska semifinalen. Kyrkslätts gymnasiums rektor Maria Ekman-Ekebom kunde också stolt konstatera att de hade två företag som deltog. De satsade på en mer internationell vinkling av Ung Företagsamhet, nämligen Enterprise without Borders.

Sammanslagning i Raseborg

Under nästa år ska Ekenäs gymnasium och Karis-Billnäs gymnasium arbeta ut en modell för att kunna gå ihop till en administrativ enhet. Det kommer fortsättningsvis ändå att finnas två verksamhetsställen. Hur det ser ut i praktiken åter står ännu att se.

Karis-Billnäs gymnasium riktade under sin studentdimission även ett tack till rektor Joakim Lagerbohm som slutar arbeta på skolan och önskade honom fina, välförtjänta pensionärsdagar.

Mer läsning