Raseborgsryktena surrar

Har våra tjänstemän och politiker i Raseborg så dålig koll på verkligheten att ett styrelsebeslut blir domstolsärende? Ja, tyvärr. När hände det senast? Vems är felet? De hundratals som protesterat eller de, en handfull, som bestämmer?

I VN den 9 april skriver social- och hälsovårdsnämndens ordförande Karl von Smitten "det behövs mer information för att kunna bilda sig en mogen åsikt" om flytten av Hagahemmet.

Sant, men vem behöver den informationen mest? Jo, ni som bestämmer. För att bättra på den dåliga informationen ska ni nu svara på följande frågor:

Varför var det så bråttom att få ett beslut i stadsstyrelsen? Varför fick inte politikerna och andra berörda parter bekanta sig med Hagahemmet och Esperis utrymmen före styrelsebeslutet? Varför har man satt munkavle på Hagahemmets personal?

Varför ljuger man för skattebetalarna om att det blir billigare att betala en halvmiljon om året till Esperi än att stanna i Hagahemmet tills man byggt nytt i stan och ändrat det som behövs? Upp till bevis.

I stadshuset råder i dag en såkallad kabinettspolitik där man samlar en liten klick ja-sägare. Sen leker man börsbolag och fabricerar inbillade hotbilder och svarvade kostnadskalkyler som passar ens egna syften. Därpå presenteras allt med dyster uppsyn för den tvehågsna skaran som lämnats utanför kabinettsdörren. Gör vi inte si och så nu, då händer det och det sen – en urgammal blufftaktik.

För att få ett slut på alla rykten kunde någon grävande journalist kolla upp några tjänstemäns och politikers olika kopplingar till företag och lobbare. I dagens värld verkar det vara den enda vägen till sanningen.

Leif Stenwall Ekenäs

Mer läsning