Raseborgs sommarteater fylls med ung energi

Premiären närmar sig. Övningarna är i full gång på Raseborgs sommarteater. Vilma Eklöv och Birk Lerviks spelar huvudrollerna Maria och Tony. Bild: Lina Enlund

Den 28 juni har West Side Story premiär på Raseborgs sommarteater. Den handlar om ett par som försöker klara sig i en värld av hat, våld och fördomar och utspelar sig i New York. Närmare 4 000 personer har redan köpt biljett för att få se musikalen.

Vilma Eklöv spelar huvudrollen Maria och Anna-Kajsa Edström spelar Marias goda vän Anita. Både Eklöv och Edström ville vara med i årets musikal när det meddelades att det var just West Side Story som skulle vara pjäsen som visas sommaren 2018. Edström var och såg sista föreställningen av Footloose som spelades på Raseborgs sommarteater i fjol och då avslöjades årets pjäs.

– Jag visste genast när de sa att det är West Side Story att jag ville vara med, berättar hon.

West Side Story är en bekant musikal för Edström men hon hade bara sett delar av den. På vägen hem från Footloose lyssnade hon på musikalens soundtrack och funderade samtidigt om hon skulle villa spela Maria eller Anita. Efter fem minuter var valet ändå solklart för henne.

– Jag kom fram till att jag definitivt ville spela Anita. Jag skulle inte säga att jag är som hon, men jag har lätt för att ta till de känslorna som hon känner, berättar Edström.

Eklöv kunde inte heller identifiera sig med sin karaktär Maria i början och upplevde att hon var väldigt överdriven. Nu hittar Eklöv däremot mycket likheter mellan rollen som hon spelar och sig själv.

– I början tyckte jag att Maria är väldigt annorlunda än jag men nu känner jag igen mig själv i henne väldigt mycket. Maria känns egentligen som jag, fastän i kvadrat, säger hon.

Ung energi

Det här året består största delen av musikalens skådespelare av personer som är under 30 år och de kommer från alla olika håll i Svenskfinland. I förverkligandet av pjäsen är med personer från Österbotten, Åboland, Västnyland, Östnyland och huvudstadsregionen.

– Det är nästan enbart ungdomar som spelar rollerna i West Side Story och det är också roligt att vi har fått Svenskfinland representerat så brett i vår pjäs, säger Mona Salama som är marknadsföringsansvarig för Raseborgs sommarteater.

Nanne Vaihinen som är regiassistent tycker också att det är fint att det är så många ungdomar som är med i pjäsen. Vaihinen hoppas att det fina samarbetet bland alla parter som är med i produktionen syns i slutresultatet.

– Vi har mycket ung energi med i produktionen och jag tycker att det verkligen är roligt att samarbeta med alla både på och bredvid scenen. I år har vi många fina dansare med och vårt produktionsteam fungerar också jättebra, vilket är någonting som jag hoppas att syns på scenen, säger hon.

Sixten Lundberg är regissör.

I år kommer det även att ordnas en sen kvällsföreställning den 24 juli som börjar klockan 21 och slutar vid midnatt. Målet med den är att kunna förstärka scenerna av New York med hjälp av skymningen och ljuseffekter.

– Vi vill lysa upp området och scenen på ett helt annat sätt. Det kan vi inte göra under resten av föreställningarna eftersom det är en sommarteater och ljust nästan hela tiden under den här tiden på året, berättar Salama.

Mycket känslor

Före premiären, den 28 juni, finns det ännu finjusteringar som måste göras, men allt börjar falla på sin plats. Eklöv och Edström har båda pendlat mellan Stockholm och Raseborg under vintern och våren för att delta i övningarna inför musikalen, men nu när de båda befinner sig i Finland har det börjat kännas som att allt går snabbare framåt. Premiären närmar sig med stormsteg och båda ser mycket fram emot den.

– Det är alltid roligt att få spela framför publik. Då har man någon som reagerar och så har man också själv någonting att reagera på, och det är då som pjäsen blir levande, säger Edström.

Hon önskar att publiken tillåter sig själva att kliva in i en annan värld när de kommer och ser musikalen. Enligt Eklöv är pjäsen också väldigt omväxlande och är varken bara sorglig eller glad.

– Man får uppleva så mycket under pjäsen och jag hoppas verkligen att folk kommer tycka att det är en speciell upplevelse. Vi hoppas helt enkelt att folk blir berörda när de ser musikalen, säger hon.

Totalt ges 20 föreställningar mellan den 28 juni och 5 augusti.

Mer läsning