Raseborgs slott får eget öl igen efter 500 år

Raasepore honungslemonad, Raseborgs slottsöl och Raseborg cider ska hjälpa till att höja slottsruinernas profil. Bild: Pressbild

Nya aktiviteter i anknytning till borgen håller på att skapas. Snart introduceras också Raseborgs slottsöl, Raseborg cider och Raasepore honungslemonad.

Under Raseborgs slotts medeltida blomstringsperiod pulserade livet vid borgen. Ölet spelade här en viktig roll. Man använde det bland annat som betalningsmedel för dagsverken. Det heter att borgens slutliga förfall inleddes när taket till ölkällaren, år 1558, rasade samman. Som ett minne från de svunna storhetsdagarna växer ännu humlen vid borgruinens fot!

Raseborgs slott är utan konkurrens det främsta enskilda kulturminnesmärket inom området mellan Åbo slott och Sveaborg. I över 100 år har borgen varit föremål för turisternas intresse. Den gästas årligen av en växande skara.

Nya aktiviteter i anknytning till borgen håller nu på att skapas. För ett par år sedan bestämde sig Ilta Hämäläinen och Thony Wickström för att bidra till att göra borgen känd. För borgens egen skull, men också för bygdens. Det första steget i förverkligandet av visionen var att grunda varumärket Raseborgs slottsöl. Detta existerar nu i verkligheten, liksom ett par andra produkter, Raseborg cider och Raasepore honungslemonad.

Raseborgs slottsöl är bryggt av prisbelönta Vakka-Suomen Panimo Osakeyhtiö enligt ett eget recept. Det är ett ljust, humlestarkt, helmaltsöl med inslag av örter som användes under medeltiden, på Raseborg och andra håll.

– Vi hoppas att slottsölet blir en budbärare om slottets storhet­ på terrasserna runtom i bygden under varma sommardagar eller som en souvenir man tar med sig hem, säger Hämäläinen och Wickström.

Lokal prägel

Alla produkter har försetts med konstnärliga etiketter gjorda av förmågor från bygden. Ölets etikett förmedlar vissa väsentliga drag som besökaren lägger märke till vid borgen, gråskimrande murar och borgens kännspaka silhuett, i detta fall sedd nedifrån ån i sydost. Den har designats av konstnären Riggert Munsterhjelm, Snappertunabo också han. Cidern visar upp den mest klassiska Ekenäsvy man kan tänka sig, panoramat kring Knipan. Etiketten har skapats av Elina Lehtikangas. Idén till läskedrycken har kommit från Ilta Hämäläinen, som också designat etiketten. Också honungen i lemonaden är av lokalt ursprung.

Raseborgs slottsöl introduceras på Helsinki Beer Festival 15-16 april på Kabelfabriken vid Vakka-Suomen Panimos avdelning.

Den västnyländska lanseringen av Raseborgs slottsöl, Raseborg cider och Raasepore honungslemonad, sker vid borgens fot, på en valborgsfest den 30 april från klockan 15 framåt. Restaurang Slottsknektens stuga har medeltidsinspirerad meny och mottar bordsreservationer på förhand.

Mer läsning