Raseborg Pride pockar på

I fjol ordnades Raseborg Pride i Ekenäs, i år i Karis. Bild: Arkiv

På lördag klockan 12 inleds den genom historien andra Pridefestivalen i Raseborg då paraden startar från parkeringen vid Karis bollhall.

Med anledning av den jämlika äktenskapslagen som trädde i kraft i mars handlar en del av programmet om sexuella minoriteter och den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

På programmet finns en regnbågsgudstjänst och en paneldiskussion. Diskussionen, där bland andra biskop Björn Vikström, samhällsaktivisten Olli Stålström, Miss Gay Finland 2017 Noora Kalpio, församlingspräst Arja Majuri, Åsa A Westerlund och Tuula Huhtanen deltar, handlar om hur kyrkan har behandlat sexuella minoriteter under historiens gång och hur situationen ser ut i dag. Författaren och prästen Hilkka Olkinuora leder diskussionen. Det är också möjligt för publiken att delta i diskussionen som följs av en regnbågsmässa. Det är en tvåspråkig gudstjänst med nattvard där Björn Vikström predikar. Han är aktuell med boken Kärlekens mångfald som precis utkommit på svenska. Boken tolkar kärleken i samhället och i kyrkan.

Ett liveband står för musiken under mässan och Eva Comét kommer att sjunga solo.

Gudstjänsten ordnas på festivalområdet så att så många som möjligt ska kunna delta.

Underhållning för alla

Förutom den sedvanliga prideparaden, diskussionen och gudstjänsten har raseborgare möjlighet att njuta av musik- och dansuppträdanden på ängen vid Karis gamla stadshus. Där uppträder lokala förmågor som till exempel Frida Andersson och Joseph Miettinen.

För familjens yngsta bjuds det bland annat på musik av Raka bananer och underhållning av clownen Torabella.

På kvällen ordnas tidernas första Rainbow Club för festivalens vuxna deltagare. Det sker på Folkets hus i Karis.

Hela programmet hittar du på webbplatsen http://raaseporipride.fi/ohjelma/

Mer läsning