Rariteter utlovas på Ingå antikdagar även i år

Bild: Patrik Lindström

Ett femtiotal försäljare samlas i helgen till antikdagar i det kommande konstcentret i Ingå. – Det är sommarens enda antikevenemang, säger arrangören Elias Haapman.

För fjärde året i rad ordnas antikdagar i Ingå. De flesta av de kring femtio försäljarna har varit på Ingå antikdagar också tidigare och har varit nöjda med försäljningen.

– Eftersom det är sommarens enda antikevenemang i Västnyland i år har många sagt att de kommer att satsa lite extra och ta med sig ett specialurval av produkter, säger arrangören Elias Haapman.

– Nästan alla försäljare är professionella antikförsäljare och i sortimentet finns allt från värdefulla specialföremål till sedvanliga Arabiaprodukter.

Gott om plats att hålla avstånd

Antikdagarna kommer att breda ut sig i den stora trädgården vid det kommande konstcentret i centrum av Ingå. Eftersom trädgården är stor finns det gott om plats att hålla säkerhetsavstånd.

– Det här är en så stor tomt att fast vi skulle ha tusen personer här skulle alla ha fyra kvadratmeter att hålla till på. Inomhus kommer vi att ha bara några försäljare. Men vädret ser ju mycket lovande ut för veckoslutet, säger Haapman.

– Det här är ett ypperligt tillfälle för folk att stödja finländska företagare. De här försäljarna har haft en ytterst svag försäljning under våren och sommaren, men nu kommer de hit.

Konstcenter i sikte

Utöver antikviteter säljs det laxsoppa, bulle, glass och ekologiskt kaffe på antikdagarna. Evenemanget ackompanjeras av livemusik av jazzmusikern Markku Martikainen och trubadurerna Johnny Mangaard och Karina Heerman. Dessutom får man klappa 27-åriga travässet, hingsten Kiideon.

Intäkterna för evenemanget går till Haapmans stora projekt, som han siktar på att få klart i vinter: att skapa ett konstcentrum i Ingå.

– Pengarna går till renovering av huset som ska bli konstcentrum. Min tanke är att skapa ett centrum där inhemska konstnärer kan komma och hålla utställningar, säger Haapman.

En del av huset är redan renoverat men en hel del arbete kvarstår innan konstcentret kan öppna.

Ingå antikdagar pågår fredag och lördag klockan 10-17.

Mer läsning