Ramy Essam tror på musikens kraft att förändra världen

Turnerar. Föreställningen Ramy – in the frontline turnerar hela hösten. I livereportaget, en monolog, får publiken möta kampsångaren Ramy Essam och ta del av hans livshistoria. Bild: Cata Portin

En monolog om kampsångarens liv visas i Hangö och Ekenäs.

Först sjöng Ramy Essam för två hundra personer, sedan tiotusen, och snart bestod publiken av en halv miljon. Han är kanske mindre känd i Norden, men i sitt hemland Egypten är Ramy Essam en ikon.

Under arabiska våren stod han, tjugotvå år gammal, på Tahrirtorget och ledde hundratusentals demonstranter med sina kampsånger.

Det egyptiska folket krävde att den dåvarande diktatorn Hosni Mubarak skulle avgå. Revolutionens våldsamma händelser förändrade drastiskt Ramy Essams liv. I dag lever han som fristadsmusiker i exil i Malmö. Han turnerar i olika länder med sina sånger för demokrati och fred.

Tio timmar per dag

Ramy Essam kommer från Mansoura, en liten stad som han beskriver den, med ungefär lika många miljoner invånare som Finland. Här fanns både det moderna och närheten till landsbygden. Ramy spelade fotboll på professionell nivå, men tjugo år gammal bestämde han sig för att satsa på musiken.

När han, nyss anländ till Kairo, tog tag i gitarren och började spela på Tahrirtorget, anade han inte hur hans musik skulle komma att påverka revolutionen. Snart sjöng alla med, och låten Irhal, som på svenska betyder gå eller lämna, blev en symbol för kampen. Tidskriften Time out listade sången på tredje plats bland de som haft den största inverkan på världen.

Ingen sov och ingen åt av dem som övernattade på Tahrirtorget dagarna innan Mubarak föll. Alla hölls alerta på adrenalin. Ramy Essam stod och spelade tio timmar per dag. Han brydde sig inte så mycket om hur det lät, huvudsaken var att hålla modet uppe med den gemensamma sången som hjälp.

– Människor förenades i kampen för fred. På det sättet är kampmusiken väldigt olik andra musikgenrer.

Det var 2011. Snart förbjöds Essam att uppträda i Egypten. Han var bannlyst från nittio procent av alla arenor.

– De tryckte ner mig och jag förlorade min kraft att påverka.

Han torterades. I Egypten hade han 28 år gammal tvingats till militärtjänstgöring. Sedan fick han möjligheten att åka till Sverige där han nu lever i exil. För personer som fyllt trettio år upphävs värnplikten, för Ramy Essam är det ett år till dess.

Trots allt det hemska är Ramy Essam glad över att ha fått uppleva revolutionen. Han är stolt över det han varit med om och fortsätter kämpa för frihet och fred.

– Revolutionen förändrade mitt liv.

Oviss framtid

Det är andra gången Ramy står på scen i en teaterproduktion. Han beskriver föreställningen som speciell, den är en monolog där bara han själv syns på scen. Publiken får ta del av hans personliga erfarenheter och tankar, bland annat om musikens förhållande till konflikter.

– Föreställningen visar att det går att påverka.

Han tror att också det åtminstone i jämförelse med Egypten fridfulla Finland har mycket att hämta här. Det handlar om musikens kraft, men också om människans möjlighet till att själv förändras.

– Vi ska aldrig fastna i gamla tankebanor. Det gäller att vara öppen för förändring och aldrig ta någonting förgivet. Allting kan förändras över en natt, säger han.

När han om ett år kan återvända till Egypten vet han inte vad som väntar. Men han saknar sin familj, han saknar sina vänner. Om han inte sätts i fängelse kommer han att fortsätta med musiken. Också om den inte får spridas officiellt, om han inte får ställa sig på scen och sjunga kommer den att nå människor.

– Det är bra med vår tid, man kan sprida sitt budskap via sociala medier. Ingen kan stoppa det.

Nu för tiden spelar han rockmusik, en genre som var stor i många delar av världen redan på 60- och 70-talen, men som är helt ny i Egypten. Det är inte alltid helt lätt att sjunga rock på arabiska, men Ramy Essam kämpar för sin sak. Folket behöver utlopp för sina känslor.

– Rockmusiken kan kanalisera folkets vrede, något vi har mycket av.

Se Ramy – in the frontline den 7.10 klockan 19 på Kulturhuset Karelia i Ekenäs och 18.10 klockan 19 i stadshusets festsal i Hangö.

Mer läsning