Rallybilar intar Ekenäs på lördag

På hemmaplan. Edgar Wirtanen från Tenala är med i en av tilläggsklasserna i lördagens rallytävling. Bild: Marko Kyöstilä

Rallytävlingen Teijotalot Ralli körs på lördag i Bjärnå, Tenala och Ekenäs. FM-deltävlingen för juniorer har 97 tävlande och ytterligare 37 förare gör upp i tilläggsklasserna.

Ekenäs Motorklubb är på lördag för första gången med och ordnar en rallytävling på FM-nivå. Man arrangerar nämligen vårens första FM-deltävling för juniorer tillsammans med Salon urheiluautoilijat.

Junior inom rally kan syfta antingen på åldern, då hör man till en klass för 15-18 år gamla förare, eller till ens tävlingserfarenhet. I det senare fallet kan man oavsett ålder höra till exempelvis B- eller A-klassen.

Förutom juniorklassen kommer rallyfolket på lördag att få se flera tilläggsklasser. I en av dem kör bland annat Ekenäs Motorklubbs Edgar Wirtanen som kom på en andra plats i Suomi Cup i fjol.

Andra lokala tävlande är Jonny Söderström och Jimmy Rajalin.

Exakt var rallyt körs vill och kan arrangörerna inte gå ut med i detta skede. Dels ska det vara hemligt för de tävlande till en timme innan start, dels vill man sälja kartor. Man kommer kunna köpa kartor från nio på morgonen i Västerby grillkiosk och på Ekenäs marknadsplan där alla bilar samlas från klockan 15 framåt.

Positiv respons

– Förberedelserna går på i fulla varv, säger andre banmästaren Ken Nordström från Ekenäs Motorklubb.

Han har arbetsamma månader bakom sig. Förberedelserna har inneburit bland annat 1 500 kilometer i bil för honom.

Han är positivt överraskad över att rallyt inte stött på motstånd på någon av sträckorna.

– På en väg med 75 sommarstugor var jag fundersam, men de var alla positiva, säger Nordström.

Han är också glad över samarbetet med Saloklubben, en känsla som är ömsesidig.

– Vi har samarbetat ganska mycket under årens lopp, och varje år hjälpt varandra vid tävlingar. Nu tar vi steget vidare och Ekenäs Motorklubb sköter bland annat pausen i Ekenäs, säger Mika Hurula, tävlingsledare och ordförande för Salon urheiluautoilijat.

Mer läsning