Radhus i Pojo totalförstört i brand

Förstört. Radhuset på Gumnäsvägen 8 totalförstördes i en brand som startade på söndagskvällen. Släckningsarbetet pågick hela natten. Bild: Räddningsverket

Ett radhus med tio lägenheter har förstörts i en brand i Pojo. Enligt jourhavande brandmästare Niko Mättö är radhuset nu obeboeligt. I radhuset bodde totalt tolv personer, varav en skadades lindrigt.

En medelålders man skadades lindrigt i en brand i ett radhus på Gumnäsvägen 8 i Pojo på söndagskvällen. Alla tio lägenheter, varav en var obebodd, förstördes. De övriga elva personerna som bodde i radhuset klarade sig utan skador.

– Mannen som skadades låg och sov men vaknade av att det brann i hans vardagsrum. Han tog sig ut krypande. Han fick lindriga skador i branden och fördes därför till sjukhus för vård, säger jourhavande brandmästare Niko Mättö vid Räddningsverket.

Det var i den skadade mannens lägenhet som branden startade.

Spred sig under taket

Larmet till Räddningsverket inkom i söndags klockan 21.19 och då de första enheterna anlände till brandplatsen var det redan full brand, beskriver Niko Mättö.

– Det handlar om ett radhus byggt på 1970-talet som tidigare haft ett platt filttak som man byggt ett nytt åstak ovanpå.

Branden ser ut att ha spridit sig okontrollerat längs taket. Men huruvida det saknades separerande konstruktioner uppe under takåsen eller inte, kan Niko Mättö inte svara på.

– Man får under undersökningens gång titta på ritningar för att få en uppfattning om det. Orsaken till branden undersöks av polisen, säger han.

Från Hangö till Lojo

Släckningsarbetet pågick hela natten, berättar Niko Mättö.

– Totalt sett var omkring tjugo räddningsenheter från Hangö till Lojo delaktiga i arbetet. Ett 80-tal brandmän, både ordinarie och frivilliga deltog.

Vid 10-tiden på måndagsmorgonen överläts ansvaret för efterkontroll av brandplatsen till bostadsbolagets disponent, säger Niko Mättö.

Utan el och värme

Han berättar att endast ytterväggarna står kvar av det brandskadade radhuset, men att det inte enbart var invånarna i de här bostäderna som drabbades.

– Två andra radhus med tio lägenheter var var kopplade till samma el- och värmecentral, så de lägenheterna var utan el och värme hela natten. Men på morgonen fick de el igen.

Allt blev kvar

Av dem som bodde i det eldhärjade radhuset fick fyra åka via hälsocentralen innan de kunde inkvarteras hos vänner och bekanta över natten.

– Allt blev kvar i lägenheterna, också mediciner. Därför fick de här fyra personerna åka via hälsocentralen för att få nya mediciner.

Socialväsendet har invånarna i det nedbrunna radhuset under sina vingar nu och hjälper vid behov till med nya bostäder, säger Niko Mättö.

Socialarbetare Susann Forstén på Raseborgs stad säger att staden har rätt många tomma hyreslägenheter i Pojo så ett nya bostäder torde kunna ordnas snabbt.

– En del hade hunnit kontakta stadens hyresbostäder själva redan innan vi fick tag på dem på måndagsmorgonen.

Du kan se en filmsnutt från den dramatiska branden på VN:s Facebooksida.