Rädda Barnens råd: Täck över webbkameran

Det tunna linsskyddet som monteras över webbkameran har en lucka som hålls stängd då webbkameran inte används. Bild: Rädda Barnen

Bilder på datorn, surfplattan och telefonens webbkamera kan laddas ner av andra och missbrukas, varnar Rädda barnen som vill lära barn att agera tryggt på nätet.

På nätet finns det bilder på barn som används i osakliga eller kriminella sammanhang. Bilderna är ibland tagna av barnen själva.

Också polisen har uppmärksammat problemet.

– I vårt arbete ser vi hela tiden hur bilder av barn missbrukas. Vi vill att barnen och ungdomarna själva men också vårdnadshavarna ska fästa ännu mer vikt vid säkerhetskunskaperna i nätvardagen, säger Rädda Barnens specialsakkunniga Nina Vaaranen-Valkonen i ett pressmeddelande.

Rädda Barnen har startat kampanjen Trygg på webben med tips om hur man hanterar bildmaterial på ett tryggt sätt. Det finns också en handbok med tips på svenska.

Bilder på ens dator, surfplatta och telefonens webbkamera kan i värsta fall laddas ner av andra och missbrukas. Därför hoppas Rädda Barnen att barn och ungdomar alltid stannar upp och tänker efter vad för material de delar.

– Ungdomar kan i förälskelsens yra ta sexuellt laddat bildmaterial och dela det med sin partner. I sådana situationer uppstår det alltid en risk att materialet missbrukas och sprids okontrollerat på webben, säger Vaaranen-Valkonen i pressmeddelandet.

Täck datorns webbkamera

Personer kan hacka sig in i din dator och se dig genom din webbkamera. Rädda Barnen uppmanar därför alla att täcka över datorns webbkamera när man inte använder den. Man kan göra det med en bit tejp, ett klistermärke eller ett linsskydd för webbkameror.

Det är också bra att tänka efter vad man säger i videosamtal. Om barn och ungdomar inte är medvetna om det här kanske de inte förstår att live-chattar i olika tjänster kan laddas ner i fel syfte, menar Rädda Barnen.

– Kunskap hjälper oss att agera och vi hoppas att linsskydd för webbkameror och andra säkerhetsåtgärder på nätet i framtiden blir lika vanliga som cykelhjälm och reflex i trafiken. Barn och ungdomar lär sig snabbt använda tekniken, men inte hur de ska agerar tryggt på webben. Här har vi vuxna ett stort ansvar.

Mer läsning