R-kiosken i centrum av Ekenäs stänger

Stängs. R-kiosken på Stationsvägen 1 i Ekenäs stänger från årsskiftet. Bild: Johanna Lemström

R-kiosken vid Stationsvägen i centrum av Ekenäs stänger från årsskiftet. Regionchef Antti Toroska bekräftar att den ena kiosken i Ekenäs stängs. Kiosken vid tågstationen blir kvar.

Samarbetsförhandlingar pågår vid de två R-kioskerna i Ekenäs. Kiosken i centrum ska stängas från årsskiftet. Kiosken på stationsområdet intill tåg- och busstationen blir kvar.

– Det stämmer, säger regionchef Antti Toroska.

Sex till åtta personer berörs.

– Vi hoppas kunna behålla en stor del av personalen i Ekenäs, men försöker erbjuda jobb vid andra kiosker åt dem som vi inte kan sysselsätta i Ekenäs, säger han.

Hur många behövs för att hålla i gång en kiosk?

– Jag tar inte ställning till det på grund av pågående samarbetsförhandlingar.

Inga paket via R-kiosk

Kiosken på Stationsvägen i Ekenäs är öppen december ut och sköter julruschen, men sedan är sagan all.

Det gäller också för all hantering av paket i R-kioskerna i Ekenäs. En konkret följd av att man går från två kiosker till en blir nämligen att man helt slutar med pakethantering i Ekenäs.

– Kiosken vid tågstationen är för liten för pakethantering, den är bara 30–40 kvadratmeter stor – inklusive lagerutrymme, säger Toroska.

Varför stänger ni då den ena R-kiosken?

– Det har visat sig att det räcker med en kiosk på orter av Ekenäs storlek, svarar Toroska.

Man prioriterar kiosken vid tågstationen eftersom den är i kedjans ägo, medan man varit på hyra på Stationsvägen. En annan orsak är att folk rör sig mera i riktning mot stationsområdet än i centrum, att hela centrum håller på att flyttas i den riktningen, säger Toroska.

– Jag vill gärna hälsa Ekenäsborna att vi ju inte försvinner, vi kommer att utveckla den kiosk som blir kvar. Man ska fortsättningsvis också kunna spela i kiosken och ta sig en kaffe, säger Toroska.

Vid R-kiosken i centrum har R-paket förmedlats, men också Postens och paket via DHL och DB Schenker liksom Matkahuolto.

Var och av vem de paketen nu ska ges ut till kunderna är oklart. Den enda firman som ger ett någorlunda klart svar är DB Schenker.

– Vi har ju två ställen där våra paket ges ut till kunderna, R-kiosken och M-market. Det enda alternativet är väl att koncentrera all pakethantering till den som blir kvar, säger produktchef Janne Reiman.

Hans kollega Pasi Ripatti påminner kunderna om att komma ihåg att välja utdelningsställe i samband med att man köper exempelvis julklappar på nätet.

– Då vet du säkert var ditt paket finns att avhämta.

Vid DHL Express säger kommunikationschef Terttu Turkia att företaget försöker ombesörja att Ekenäsborna också i framtiden kan hämta sina paket vid ett utdelningsställe.

– Närmare information kan vi inte ge just nu.

Åtminstone lär inte det utdelningsstället – eller något annat bolags utdelningsställe för den delen – vara K-supermarket eller Popsi.

– Nej, för vi har inte plats för att hantera fler paket, säger köpman Thomas Virranvuo.

I dag ges Postens paket för postnumren 10650 och 10640 ut i Popsi och det är vad man mäktar med, menar Virranvuo.

På Posten bekräftar servicechef Timo Niittymäki att verksamheten i Popsi fortsätter som nu.

– Vi har fört förhandlingar och kommer att ha en lösning också för de andra områdena, garanterar han.