Qruu släpper musikvideo om flyktingkrisen

Samarbete. Ahmed Alalousi och Johan "Qruu" Kvarnström delar ett intresse för musik och journalistik. Bild: Pressbild

Musikvideon Allas lika värde är ett resultat av ett samarbete mellan en finlandssvensk rappare och en irakisk asylsökande.

Finlandssvenska rapparen Johan "Qruu" Kvarnström från Raseborg är tillbaka med en musikvideo till nya låten Allas lika värde, ett verk om politik, värderingar och flyktingsituationen. Låten har ett grundläggande budskap: vi är alla lika värda, fast vi lever i skilda världar.

Texten är skriven av Kvarnström, musiken av den svenska producenten Simon Machado (Machete beats).

Videon är filmad och planerad i samarbete med Ahmed Alalousi, asylsökande vid flyktingförläggningen i Mjölbolsta och tidigare journalistikstuderande hemma i Irak.

– Att anlita en asylsökande för det här projektet är minst sagt passande med tanke på låtens tema. Våra gemensamma nämnare i intresset för musik och journalistik har sedan gjort samarbetet till en succé utöver själva videon, säger Kvarnström i ett pressmeddelande.

Musikvideon släpptes på Youtube den tredje februari, men förhandsvisades på Ekenäs filmfest.

– Det här har varit en stor möjlighet för mig och en kreativ utmaning i och med att jag tidigare filmat främst intervjuer och tv-program, säger Alalousi som flytt sin hemstad Mosul på grund av mordhot från IS.

– Det har varit fint att se hur musikvideoprojektet har öppnat nya dörrar för Ahmed, gett honom nya kontakter och program att fylla vardagen med. Ett konkret samarbete är helt tydligt en god början på den nya tillvaron, säger Kvarnström.

Upphovsmännen säger att de hoppas att videon får stor spridning i sociala medier och påverkar samhällsklimatet i positiv riktning, mot en fördomsfriare attityd. De berättar också att de möttes då Kvarnström, till vardags reporter på Västra Nyland, intervjuade asylsökande som arbetade frivilligt en dag på servicehemmet Rosinne. Alalousis historia om hur han flytt från IS som mordhotat honom och mördat hans arbetskamrater berörde honom och de fortsatte hålla kontakt.

Mer läsning