Pumpus, potatis och purjolök – lokala produkter lockar på Slow Food-festivalen

Äppel. Ronny Avellan och Desiré Zweygberg ser fram emot att möta både gamla och nya kunder under festivalen. Bild: Charlotta Svenskberg

Den här helgen är det Slow Food-festivalen i Fiskars. I år ordnas den för tionde gången och intresset för lokalproducerade produkter ökar hela tiden, säger försäljarna.

Bland en stor mängd pumpor i olika storlekar står grönsaksodlaren Mats Nyman från Tenala med sin nya produkt: pumpus. En röra som består till 98 procent av pumpa.

– Resten är olivolja, vitlök, jordnötssmör, citron och salt, säger han och räcker fram en tunn skiva bröd med pumpus på.

Besökarna Pamela Kanerva och Niklas Förström smakar också.…

– Det var jättegott, överraskande gott, säger Pamela Kanerva.

De tycker att festivalen bjuder på god stämning och fina matprodukter. Niklas Förström säger att de handlar ekologiskt och närproducerat i den mån det är möjligt.

Pumpor. Grönsaksodlaren Mats Nyman från Tenala ger smakprov på sin nya produkt pumpus, en röra som till 98 procent består av pumpa. Bild: Charlotta Svenskberg

Vännerna Ida Bäcklund och Johanna Sjöblom har som tradition att besöka Slow Food-festivalen. Bland de köpta varorna finns kombucha, potatisgröt, äpplen, bröd och honung. De värdesätter de lokala produkterna:

– Jag understöder gärna producenterna. Det känns bra att veta varifrån produkterna kommer och att de är rena, säger Ida Bäcklund.

De tycker båda att Tröskhuset fungerar mycket bra som plats för festivalen.

En av försäljarna är Jonna Panelius från hembageriet Bakgården i Sjundeå. Hon håller med om att Tröskhuset är en bra plats:

– Det är helt fantastiskt, jättefint, säger hon och ger festivalen betyget årets bästa marknad med äkta produkter.

Bland hennes sortiment finns förutom de mera traditionella produkterna också till exempel glutenfria alternativ och säsongsbetonade smaker av till exempel pumpa.

Bröd. Jonna Panelius från hembageriet Bakgården i Sjundeå säger att Slow Food-festivalen är årets bästa marknad. Bild: Charlotta Svenskberg

I folkvimlet hörs ett tips om att Holmqvists trädgård från Tenala har egenodlad ingefära. Trädgårdsodlaren Carolina Holmqvist bekräftar:

– Ingefäran har fått växa i växthuset sedan i våras. Att odla ingefära i Finland är sällsynt. Det här är första gången jag testar i större skala, säger hon.

Och ingefäran har väckt intresse bland besökarna. Klockan elva på lördagen hade en stor del redan gått åt.

Grönsaker. Grönsaksodlaren Carolina Holmqvist säljer bland annat egenodlad ingefära. En nyhet, säger hon och tillägger att det är rätt sällsynt med egenodlad ingefära i Finland. Bild: Charlotta Svenskberg

Ronny Avellan och Desiré Zweygberg har varit på Slow Food-festivalen sedan början. I år säljer de potatis, lök, hemgjorda sylter och äpplen från Brödtorp. De upplever att intresset och efterfrågan på lokala produkter har ökat varje år.

– Folk tycker det är roligt att köpa direkt av producenten utan mellanhänder. De uppskattar ren mat utan tillsatsämnen, säger Desiré Zweygberg.

På övre våningen i Tröskhuset finns en restaurangvärld. En av restaurangerna som är där är Scola från Barösund. Ägaren Linda Hellström-Pasanen visar vad restaurangen bjuder på under helgen.

– Det är tre olika tunnbröd med lamm, bondbönor och rökt havslax.

Råvarorna är lokala, helt i enlighet med Scolas koncept. Linda Hellström-Pasanen upplever att kunderna i dag vill veta varifrån råvarorna kommer och att de värdesätter allt som är lokalproducerat.

– Det känns såklart roligt att alltid kunna berätta varifrån råvarorna kommer.

5–6.10.2019, klockan 10–16

Tröskhuset i Fiskars

Inträde 2 euro, barn under 12 år gratis

Gratis parkering

Busstransport lördag och söndag från Karis tågstation klockan 9.45 och 10.45.

Busstransport tillbaka från Fiskars till Karis tågstation klockan 14.45 och 15.45

Den 4 oktober utsågs Fiskars Village till Årets inhemska resmål 2019 på Finnish Travel Gala.

Mer läsning