Psyksjuka har inte råd att leva

Frustrerad. Camilla Holmgren för en sisyfoskamp mot byråkratin. Bild: Mira Strandberg

Att ha en intressebevakare är en dyr affär. För en psyksjuk utan inkomster ska trettio euro i veckan räcka för allt från mat till fritidssysslor.

Psykiskt sjuka i Finland behandlas som lägsta kasten, anser Camilla Holmgren.

Hennes son har i sex år kämpat med två allvarliga psyksjukdomar. Under en vistelse på Ekåsen tillskrevs han en intressebevakare – utan att de anhöriga kontaktades.

– Han var i så dåligt skick då han var där att jag hade sagt åt honom att inte skriva under ett endaste papper. Men en vacker dag hade sjukhuset kontaktat magistraten, och så hade de honom att skriva under ett papper i alla fall. Han kan säkert inte ha förstått vad det var han skrev under. Ska det få gå till på det här sättet? undrar Holmgren.

– Och var finns det pappret nu? Jag har inte fått se det och sonen har det inte.

Sedan den dagen har hon fört en allt hopplösare kamp för att själv få ta över sonens ärenden som hans intressebevakare. Den största orsaken är att hon är missnöjd med hur intressebevakaren har skött sitt arbete.

– Hon har slarvat. Hon har inte ansökt om alla de stöd som vår son skulle ha rätt att få, och hon har inte arbetat för hans bästa. Först nu, efter en lång kamp, har han äntligen börjat få rätt vårdbidrag. Något utkomststöd får han inte, och ingen förklarar varför.

– Dessutom är hon dyr, 500 euro om året måste vår son betala för hennes tjänster. Det hade han inte heller vetat förrän jag började reda ut saker och ting. De borde ha berättat vad det kostar från början, säger Holmgren.

Trettio euro i veckan

Att sonen har en intressebevakare betyder för Holmgren att hon har noll insyn i sonens angelägenheter.

– Det är nu helt och hållet myndigheterna som tar hand om vår son och bestämmer allt. Det anser jag inte är rätt. Det får inte gå till på det här sättet.

Exempelvis är det intressebevakaren som sitter på pengarna och bestämmer om dem. I flera fall har både sonen och Camilla Holmgren fått blankt nej då de bett om pengar för resor hem från vårdhemmet eller fritidssysselsättning i Vasa.

– Hon rycker på axlarna och säger att det inte finns några pengar. Och vår son vet ingenting om vart pengarna går och vad allt kostar.

I dagens läge har sonen trettio euro per vecka att röra sig med. Det ska räcka till hygienartiklar, kläder, telefonräkningar, hobbyer, biljetter till resor hem, möbler, frisör, tandläkarbesök och allt annat utöver mat, husrum och vård som han betalar för på vårdhemmet.

– De här stackarna har ingenting och de orkar inte heller kräva saker. De kan inte unna sig någonting, för allt kostar. Han kan inte gå på kafé, till simhallen eller på bio. Och om vårdhemmet ordnar någon utflykt någonstans kan han inte åka med för att han inte har pengar. Inte är det ju jag som ska betala hans kläder längre men det är ju så det blir då samhället inte ger honom det han har rätt att få. Därför anser jag också att det är vi föräldrar som ska vara hans närmaste och inte någon intressebevakare.

– Vi sätter ju pengar till för att han ens ska ha det drägligt men i andra ändan säger myndigheterna att vi inte ska ge honom pengar. Skulle du själv klara dig på trettio euro i veckan?

Finns just inget hopp

Holmgren har flera gånger sökt ändring i beslutet om intressebevakare för att själv få ta över jobbet. Hittills har det inte lyckats, eftersom intressebevakaren själv är av annan åsikt.

– Vår son är så lätt att leda dit man vill eftersom han är sjuk. Så myndigheterna har ringt honom och frågat "visst är du nöjd med den nuvarande intressebevakaren, inte behöver vi väl byta?" Han har inte kapacitet att stå emot, säger Holmgren.

Nu kommer ärendet att gå till tingsrätten, eftersom parterna inte är eniga.

– Men varför måste det göras så svårt? Det är så jättetungt att hela tiden strida med myndigheterna om allting. Det är jättesvårt att själv orka. Men jag måste ju se framåt och försöka trots att det finns väldigt lite hopp. Vår son kommer knappast att bli arbetsför igen. Så vad händer när vi går bort?

Mer läsning