Prisregn i Raseborg

Raseborgs pristagare för 2107 – fr.v.. Marianne Elfving, Bitte Westerlund, Mikaela Sundström, Kerstin Karlberg, Peter Heinström, Jonna Berghem, Daniel Lindholm och Anders Sjöblom. Bild: Lina Enlund

Okänd soldat-produktionen tog hem kulturpriset, medan Jonna Berghem blev årets idrottare. Vid Raseborgs prisceremoni blev dessutom Mikaela Sundström årets Raseborgare, medan de lokala rekoringarna fick årets miljöpris. Ungdomspriset gick till Daniel Lindholm och Anders Sjöblom.

Staden Raseborg arrangerade nu för första gången en gemensam prisceremoni då fem olika priser delades ut på torsdagskvällen på Hotel Sea Front.

– Det här var nu en försiktig start, men jag tror på det här konceptet och det kan säkert utvecklas. Samtidigt finns det också praktiska frågor att fundera på, nu har till exempel röstningen varit helt öppen, säger Fredrika Åkerö, utvecklingschef i Raseborg.

I fyra av priskategorierna fanns det tre nominerade kandidater, som kom fram genom förslag från allmänheten. I januari kunde invånarna sedan rösta, och 1 641 röster avgjorde prismottagarna.

Fullträff

Ungdomsprisets mottagare valdes direkt av stadens ungdomsfullmäktige. Det gick till Daniel Lindholm och Anders Sjöblom som arrangerat evenemangen Augustinatten och Novembernatten som blev en veritabel succé.

– Det är klart att det känns jättefint. Vi ville skapa något för ungdomarna och det fanns ju helt klart en beställning på detta, sade Anders Sjöblom.

– Det var absolut inget fel på att Toto kom hit i fjol och att Deep Purple gör det i år, tvärtom är det fantastiskt. Men samtidigt ville vi ju skapa något annat också. Och nog skall det bli något i år också, sade Daniel Lindholm.

Unik satsning

I de övriga kategorierna – där alltså rösterna avgjorde – gick kulturpriset till föreningen Okänd soldat i Harparskog för teateruppsättningen där. Okänd soldat erhöll 68,2 procent av rösterna. Övriga kandidater var Greetings from Suomi-utställningen i Fiskars och författaren Maria Turtschaninoff.

– Okänd soldat var en enastående grej med 400 personer engagerade och den lyfte hela den här delregionen, sade Peter Heinström, vice ordförande i styrelsen.

Totalt lockade de 25 föreställningarna 14 063 åskådare. I sammanhanget lyfte fram Heinström speciellt fram översättarna Lena Selén och Berndt Gottberg, producenten Kerstin Karlberg och regissören Erik Pöysti.

– Det här var en helt unik satsning som ingen hade prövat på tidigare. Det att Erik lade väldigt mycket tid på att hitta rätt person för rätt roll betydde mycket, sade Kerstin Karlberg.

EM är målet

Årets idrottare blev löparen Jonna Berghem med 60,3 procent av rösterna. Skytteorienteraren Daniel Forsell och skytten Joni Stenström var de övriga kandidaterna.

– Jag hade en bra säsong i fjol och satar nu på årets. EM i Berlin och 400 meter häck där är det stora målet och jag borde ha alla chanser att komma dit, sade Berghem.

Till årets Raseborgare valdes Mikaela Sundström, som arbetat för Julhjälp Raseborg, med 63,7 procent av rösterna. Emilia Horttanainen och arbetsgruppen för Karis Finlands Paris var de övriga kandidaterna.

– Julhjälpen har vuxit från år till år och arbetet fortsätter. Det som var roligt i fjol var att också organisationer kom med och hjälpa till och inte bara privatpersoner. Samtidigt börjar vi ha vissa utmaningar som att hitta lagerutrymmen, men det är nog ett positivt problem. Och de brukar lösa sig, sade Mikaela Sundström.

Nytt pris

Miljöpriset, som var ett nytt pris, gick till de lokala rekoringarna med 53,8 procent av rösterna. Emmaus-Westervik och Raseborgs Natur var de övriga finalisterna.

– Vi har nu 4 600 medlemmar så man kan nog tala om en folkrörelse, sade Bitte Westerlund, en av de frivilliga administratörerna.

– Det känns också fint att insatsen uppskattas på det här sättet, sade kollegan Marianne Elfving.

Mer läsning