Pridehelg i Hangö i augusti

Pride i sommar. Sommar och sol och Hangö – de tre hör intimt ihop för många. I år kommer Hangö att få sin egen Pridehelg den 19–21 augusti. Bild: Ksf-arkiv

Nu har tidpunkten för Hangös första Pridehelg slagits fast. Den 19–21 augusti går evenemanget av stapeln ute på udden.

Hangös första Pride ordnas den 19–21 augusti. Det blir en helg i kärlekens tecken i "Finlands Key West", som initiativtagarna valt att kalla Finlands sydligaste stad. Fantastiskt sällskap, vackra vyer och glada miner utlovas.

Planeringen är än så länge i sin linda men en del ansvarspersoner har redan utsetts. Titti Myhrberg sköter marknadsföring och sponsoreringsfrågor, Petri Voutilainen har hand om presskontakter, Anders Augustsson kontakten mellan företag och Tarja Pölkki är gruppens Pride-expert. Därtill har Jari Holopainen ansvar för att koordinera olika organisationers medverkan.

– Vi vet inte om det kommer att komma 50 eller 5 000 personer till Hangö den här helgen, men eftersom förhandsintresset varit stort spräcker vi nog 50, säger Anders Augustsson.

Han är själv företagare och driver bland annat Beach Bar Plagen och Smörmagasinet i Hangö och det var också han som ursprungligen väckte tanken på att ordna ett Pride-evenemang i staden.

"Var den du är"

Tarja Pölkki var i fjol med och ordnade Pride i Kangasniemi, en av de första festivalerna ordnad av privatpersoner. Hennes erfarenheter garanterar att den officiella biten som Pride står för kommer fram, konstaterar Titti Myhrberg.

Temat för Hangö Pride 2016 är "Be who you are", eller "Var den du är", berättar Anders Augustsson.

– Det ska bli ett evenemang som står för kärlek, jämlikhet och lika rättigheter för alla oberoende av om man hör till en minoritet eller inte. Vi planerar också program för familjer, säger han.

Evenemanget har en Facebooksida som uppdateras allt efter som detaljer kring festivalen klarnar.