President Sauli Niinistö varnar för nya fördomar i samband med coronaviruset – "Lömska då de föds"

Republikens president Sauli Niinistö varnar för att coronaviruset kan leda till att nya fördomar uppstår. Under svåra tider har vi allra minst råd med fördomar, skriver Niinistö. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Nylänningarna är desamma som innan coronaviruset. Under svåra tider har vi allra minst råd med fördomar, skriver republikens president Sauli Niinistö i en kommentar.

Republikens president Sauli Niinistö varnar för en ökning av fördomar riktade mot särskilda grupper. Såväl äldre som nylänningar är fortfarande samma personer, trots coronavirusets framfart.

Niinistö skriver i sin kommentar på republikens presidents webbplats att coronaviruset inte bara lett till att alla tvingats ändra på sina levnadsvanor. Samtidigt har viruset orsakat misstänksamhet och frustration mot olika grupper.

Då rekommendationen om att personer över 70 år bör hålla sig inomhus kom uppstod ett klimat där äldre som blev kritiserade och tillrättavisade efter att ha vistats utomhus.

– Därifrån är steget kort till att börja tänka att de äldre är en risk för andra. I stället för att skyddas fanns det en risk för att de stöttes bort. Tack och lov har vi kommit ifrån detta, skriver Niinistö.

Enligt Niinistö har ett liknande klimat nu uppstått beträffande nylänningar. Invånarna i landskapet Nyland har fått en pekats ut, och så här tydligt har inte landskapet tidigare åtskiljts.

– Utan att ta ställning till rörelsebegränsningarna vid Nylands gräns, vill jag påminna om att människorna här inom Nyland är precis likadana som förut, skriver Niinistö.

Fördomar är lömska då de föds. Först blir vi misstänksamma och sedan övergår misstänksamheten till avvisande.

– Under svåra tider har vi allra minst råd med fördomar.

Mer läsning