Ett mål räckte för EIF

Nära. Felix De Bona var synnerligen delaktig i EIF:s enda mål. KTP-målvakten är Jiri Koski. Bild: Lina Enlund

Ekenäs IF fick en bra start på säsongen i fotbollens division 1. Ett snyggt mål räckte i lördagens hemmapremiär mot FC KTP från Kotka. EIF vann därmed 1–0.

EIF och serienykomlingen KTP bjöd på en jämn och händelserik match. Även om EIF förde spelet och hade många chanser, hängde KTP med.

– Det var ingen stor match, men det var skönt att vi kunde börja med att vinna premiären. Jag tror att det är första gången vi gör det i division 1, sade Ville Sevón i hemmalaget.

– VI hade hoppats på mera än vad vi fick med oss härifrån, resultatet är nog en stor besvikelse, sade Topi Pasi i KTP.

Snyggt mål

EIF fick en bra start på matchen och gick också till 1–0 efter ett verkligt mönsteranfall i den 18 minuten. Etchu Tabe och Felix de Bona stod för förarbetet och Jacob Bushue kunde slå in bollen i tomt mål.

Före paus hade också Etchu Tabe ett stolpskott och i andra halvlek hade EIF några vassa chanser till. Men också KTP hade sina lägen – bland annat gjorde EIF-målvakten Jonathan Jäntti i den första halvleken en imponerande trippelräddning, och lyckades även avvärja en farlig frispark riktigt i slutet.

– KTP spelade inte som riktigt som vi hade förväntat oss, men det var en bra seger. KTP hade sina lägen, men ser man den stora bilden tycker jag att vi förtjänade vår seger, sade EIF-tränaren Gabri Garcia Xatart.

– I första halvlek sökte vi vårt spel, men det blev lite bättre efter paus. Vi hade hoppats på ett annat resultat, men samtidigt spelade väldigt många av våra spelare för första gången en division 1-match. sade KTP-kollegan Jari-Pekka Gummerus.

Jäntti bra

I EIF:s lag gjorde alltså Jonathan Jäntti en mycket bra match. Samtidigt hade han god hjälp av mittförsvaret med Ulrich Mekelek och Chakib Hocine.

Jacob Bushe lät också tala om sig i sin division 1-debut. Först gjorde han alltså målet i den första halvleken, innan han under den avslutande kvarten drog på sig två gula kort och fick därmed rött av domaren Oliver Reitala. Då var det spelat 86 minuter.

– Det röda kortet gjorde förstås sitt till för matchbilden, sade Garcia Xatart.

KTP var jämnt, men Filipe Mello, Jean Silva och Christopher James – som alla har ett västnyländskt förflutet – hade stora roller.

Dålig nyhet

Resultatmässigt fick EIF en bra start på säsongen, men Ekenäslaget har också stött på en tung motgång. Herrlagets manager Peter Haglund säger att målvakten Mehdi El Moutacim kommer att vara borta fem månader.

– Mehdi drog på sig en knäskada under träningen. Vi trodde första att det inte var så allvarligt, men tyvärr var det.

I premiärmatchen var målvaktstränaren Oscar Forsström reservmålvakt.

– Det är klart att vi har börjat jobba för en lösning nu, säger Haglund.

– Inom laget kämpade vi idag för Mehdi. Det är en ung spelare och det är ett hårt öde, men tyvärr är fotbollen ibland på det här viset, säger EIF:s tränare Gabriel Garcia Xatart.

– Samtidigt gjorde Jonathan Jäntti en mycket bra match i målet, utan hans räddningar hade matchen kunnat sluta på ett annat sätt, sade Garcia Xatart.

Ny hemmamatch

För EIF fortsätter serien på söndag om en vecka med en ny hemmamatch. Då får man besök av FC Haka som å sin sida inledde serien med en hemmaförlust med 2–1 mot HIFK.

EIF–FC KTP 1–0 (1–0)

EIF: Jonathan Jäntti; Viktor Limnell, Ulrich Meleke, Chakib Hocine, Ville Sevón; Jacob Bushue, Atte Sihvonen, Riku Selander (79. Hans-Emil Honkasalo); Akseli Ollila (58. Johan Estlander), Etchu Tabe, Felix De Bona (90. Joel Apkini)

Mer läsning