Prästkulla runt lockade deltagare för tionde gången

Tionde gången. Prästkulla runt cyklades för tionde gången på söndagen. Bild: Jesper Sundström

141 deltagare deltog på söndagen i den tionde upplagan av motionscykelloppet Prästkulla runt. Österby SK höll i trådarna.

Österby SK arrangerade det klassiska loppet för tionde gången. Tidigare år har eldsjälarna Henrik Forsman och Sven Österlund hållit i trådarna, men nu har det skett en förändring. Mika Äbb, stod tillsammans med ytterligare några funktionärer för årets arrangemang.

– Sven och Henrik har gjort ett bra jobb i alla år, men ville kanske ha lite mindre roller nu. Därför tar vi hand om loppet, men visst har de hjälpt till. Henrik var till exempel speaker, säger Äbb.

141 cyklister hade hittat till skidstugan i Västerby, som var centrum för starten och målgången. Det är en siffra Äbb är nöjd med.

– Det är en bra siffra och på det stora hela har allting löpt enligt planerna. Vädret är aningen kallt, men det kan man inte påverka.

Omtyckt

Deltagarna kunde välja mellan att cykla den traditionella 36 kilometersrutten, eller en kortare familjerutt. Den senare erbjöds första gången i fjol, men då var inte intresset inte det största. I år däremot, var situationen en annan.

– Tidpunkten påverkade säkert positivt. I fjol var tävlingen dagen efter skolavslutningarna, så kanske folk hade annat att göra då, säger Äbb.

För ett år sedan, fanns det farhågor kring att loppet skulle få ett slut. Med facit på hand blev det inte så och Mika Äbb säger att tanken är att hålla traditionen vid liv.

– Det är tanken och inte ser jag varför det inte skulle ordnas igen. Det är flera cyklister som deltar varje år och samtidigt dyker också nya ansikten upp. Överlag blir landsvägscykling vanligare och det är en tacksam motionsform.

Rutten i sig är också tacksam, men vissa kan kanske skrämmas av att cykla längs med Tenalavägen.

– Överlag finns det goda rutter i regionen, men visst skulle en cykelväg längs med Tenalavägen vara bra, säger Äbb.

Rutinerad deltagare

En av deltagarna i söndagens lopp, var Bertel Niemi. LUP-82-föraren Niemi hör till de mest ivriga cyklisterna i regionen och för honom var loppet inte en ny bekantskap.

– Ibland har det krockat med någon annan tävling, men jag har deltagit så ofta som möjligt. Sex eller sju gånger ligger nära sanningen, säger han.

Även om loppet är 36 kilometer långt, är det en tuff bana med utmanade etapper.

– Det är en fin rutt och dessutom är den bra. Jag tycker om att cykla här och gör det gärna igen.

För Niemi väntar en sommar med mycket cykling. Ett av målen är den klassiska Vätternrundan i Sverige, ett lopp på 300 kilometer. Där deltar han med en grupp cyklister, som kallar sig för Finska kompaniet.

– Målet är att klara av loppet under åtta timmar, säger Bertel Niemi.