Prästkulla runt avgjordes med nytt inslag

Starten har gått. Prästkulla runt lockade i år 129 cyklister. Bild: Jesper Sundström

I söndags var det dags för motionsloppet Prästkulla runt. 127 deltagare hade valt att bege sig ut med cykeln i loppet som i år erbjöd en duathlonklass.

Loppet ordnades nu för elfte gången, men för första gången fanns det en duathlonklass. 33 deltagare hade valt att både cykla och löpa. Mika Äbb från arrangörsföreningen Österby SK berättar att man hoppades på 30 duathlonister.

– Det här är möjligt tack vare ett samarbete med IK Trissan. Ibland är man tvungen att förnya sig och det gjorde vi nu, säger Mika Äbb.

Med det sagt, menar han ändå inte att Österby SK funderar på att överge det beprövade konceptet.

– Nej, så är det inte. Men då vi har en bra grund att stå på så finns förutsättningarna att bjuda på någonting annorlunda.

I vanlig ordning cyklade man nu 24 eller 36 kilometer, medan duathlonisterna utöver det ännu skulle löpa sju kilometer.

Det totala deltagarantalet på 129 stycken var aningen färre än i fjol, men glädjande var att 16 junioråkare startade.

Omtyckt rutt

Som sig bör skedde nu både starten och målgången vid Västerby skidcentrum i Ekenäs. Sedan begav sig cyklisterna i väg mot Prästkulla och kom slutligen tillbaka längs med Tenalavägen.

– Rutten är omtyckt och den är lämplig för såväl motionärer som hårdare cyklister. Sedan är det klart att alla inte tycker om att cykla på Tenalavägen, men det är svårt att hitta en bättre rutt, säger Äbb.

Han berättar att samarbetet med IK Trissan kan få en fortsättning. Till exempel kunde någon form av terrängcykling vara en idé.

– Men om det skulle ordnas här eller i Svartå är oklart. Men samtidigt är det ett positivt problem då båda platserna är ändamålsenliga, säger Mika Äbb.