Poststrejken börjar på måndag

Leveransen av brev kan fördröjas med flera veckor i samband med poststrejken. Bild: SPT/Sofia Westerholm

Enligt riksförlikningsman Vuokko Piekkala är arbetsmarknadsparternas meningsskiljaktigheter för stora för att det ska gå att nå en uppgörelse och lämna ett medlingsbud.

Förhandlingarna mellan arbetsgivaren och arbetstagarparten avbröts på torsdagen. Nästa möte är inprickat till den 13 november, uppger Yle.

Enligt Post- och logistikunionens förhandsuppgifter kommer strejken att börja på måndag den 11 november klockan 06.00 och pågå till midnatt på söndag den 24 november. Strejken berör cirka 9 000 arbetstagare.

Tvisten gäller förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för Postens anställda. Postens förslag till ett nytt kollektivavtal skulle enligt Post- och logistikunionen innebära en skrotning av arbetsvillkoren och lönerna för Postens lågavlönade arbetstagare. PAU:s styrelse sammanträder på fredag för att dryfta strejkens omfattning.

Strejken kommer att fördröja leveranserna av paket med flera dagar, säger direktör Jarmo Ainasoja på Posten till Yle.

Leveransen av brev kan fördröjas med flera veckor, uppger Posten.

Fackförbundet JHL stöder poststrejken.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL backar upp Post- och logistikunionen PAU:s strejk.

I praktiken betyder det här att de JHL-medlemmar som arbetar inom postbranschen också deltar i strejken. Arbetskonflikten beräknas pågå i två veckor. Strejken börjar på måndag den 11 november och pågår till den 24 november.

– Posten vill att arbetstagarna ska betala notan för de målsättningar på bolagets avkastning som företaget har ställt upp. Det är skamlöst och omoraliskt att försämra arbetsvillkoren genom att byta till ett billigare kollektivavtal, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i ett pressmeddelande.

Enligt JHL pågår förberedelser för även andra stödåtgärder som ska backa upp PAU:s strejk. Förbundet meddelar om dessa åtgärder nästa vecka.

Läs också:

Det här här handlar poststrejken om

Parterna i luven på varandra om postutdelningen – därför är det "omöjligt att leva på lönerna"

Poststrejken påverkar inbjudningarna till slottsbalen – kansliet sätter i gång redan nu