Politikerna visar förståelse

Tarmo Aarnios beslut att söka ny tjänst i Salo överraskade, men samtidigt har politikerna i Kyrkslätt stor förståelse för hans beslut. De ser det som naturligt att han söker nya utmaningar i sin karriär.

– Det var en överraskning att Tarmo Aarnio sökte tjänsten, men samtidigt måste man gå vidare i livet. Att söka en tjänst till en större stad är en naturlig väg. Nu för tiden är det vanligt att folk söker nya utmaningar och inte stannar på samma arbetsplats till pensionen, säger Ari Harinen (SDP).

Harinen är med i Kyrkslätts kommunfullmäktige och var aktiv i kommunalpolitiken redan innan Tarmo Aarnios tid som kommundirektör.

– Han har lett kommunen starkt utan att ta för stora risker. Jag kan inte annat än önska honom lycka till. Det är alltid positivt att människor vill framåt.

Om Aarnio blir vald till ny stadsdirektör tror inte Harinen det blir alltför svårt att hitta en ny direktör i Kyrkslätt eftersom det de senaste åren funnits ett överutbud av sökande till liknande tjänster.

– Det finns många med erfarenhet som söker nya utmaningar, säger Harinen.

Var med och valde Aarnio

Raija Vahasalo (Saml) har varit aktiv i Kyrklättspolitiken sedan 1993 och var med år 2000 då Tarmo Aarnio valdes enhälligt till kommundirektör.

– Alla har varit nöjda med Aarnio så vi saknar honom om han väljs till Salo. Han har trivts här och bytet beror inte på att han vill flytta från Kyrkslätt. Jag förstår hans beslut att han vill byta och göra annat emellan, säger Vahasalo.

Kan ge Salo stabilitet

Ulf Kjerin (SFP) var på väg in i politiken i Kyrkslätt ungefär samtidigt som Aarnio valdes till kommundirektör. Han har jobbat länge med Aarnio, speciellt nära har samarbetet varit under de senaste åren då Kjerin varit ordförande för kommunfullmäktige.

– Ur Kyrkslätts synvinkel är det synd att han söker sig bort, men och andra sidan har han varit här i 16 år. Jag förstår att han söker nya utmaningar för att utveckla sig själv.

Kjerin tror att Aarnio kan ge Salo stabilitet om han blir vald till ny stadsdirektör.

– Han är väldigt samarbetsinriktad åt olika håll och jag tror personalen får en bra ledare av Aarnio. Utmaningen för alla sökande i Salo är att utveckla regionen efter att Nokia försvunnit, men jag ser inga hinder för Aarnio.

Mer läsning