Politikerna gav kritikerna rätt mot tjänstemännen – verktygen från skolan säljs nu på öppen nätauktion

Politikerna i bildningsnämnden i Sjundeå gick på samma linje som de två privatpersoner som överklagat försäljningen av verktyg från slöjdklassen i stängda Aleksis Kiven koulu. Informationen om försäljningen var för dålig, ansåg de.

En enhällig bildningsnämnd godkände i onsdags sex omprövningskrav av beslut som gällde försäljningen av verktyg från Aleksis Kiven koulu i Sjundeå. I omprövningskraven ville två privatpersoner att verktygen ska säljas på offentlig auktion så att alla kommuninvånare har likvärdig möjlighet att göra anbud. Nu hade bildningsdirektören i stället beslutat att sälja verktygen till privatpersoner som kontaktat kommunen. Han hade bett dem ge ett köpanbud och godkände därefter sex köp till ett totalpris på 2 380 euro.

Bland de sålda verktygen finns till exempel en geringssåg, en cirkel, två arbetsbord i metall, en svarv och en plåtmangel.

Nu omkullkastas åtminstone en del av affärerna. Politikerna i bildningsnämnden gav de överklagande rätt i att informationen om försäljningen av verktygen var bristfällig.

– Vi tyckte att de hade rätt i att det inte hade informerats tillräckligt öppet om försäljningen, säger Karl Gottberg (SFP), ordförande för bildningsnämnden i Sjundeå.

De överklagande ansåg att apparater som har köpts till kommunen med skattepengar i första hand ska erbjudas till föreningar på orten, för att de ska komma många kommuninvånare till nytta. Om inga föreningar vill ha apparaterna ska de säljas på auktion. Detta för att alla kommuninvånare ska behandlas likvärdigt, och för att kommunen ska få ett bättre pris för apparaterna.

Auktionen redan inledd

Nu ska verktygen säljas på nätauktion – men bara en del av dem. Vissa apparater och verktyg har redan hämtats av köparna, och affären genomförts på fjolårssidan. De här affärerna hävs inte. De apparater och verktyg som ännu inte hämtats av köparna kommer att sättas ut på webbplatsen Kiertonet till offentlig auktion.

Kommunen informerade om auktionen på sin webbplats redan i tisdags, alltså innan bildningsnämnden fattat sitt beslut i frågan.

Hur är det möjligt?

– Det hade kommit back på några av affärerna, och så finns det lite annat lösöre som vi måste bli av med. Skolan måste tömmas under våren, säger Gottberg.

– Nu säljs också de här verktygen som vi beslutade om i går på samma webbplats.

Bildningsnämndens beslut gick stick i stäv med tjänstemännens åsikt i frågan. T.f. bildningsdirektör Mirva Alakoskela och förvaltningskoordinator Cilla Ojala ansåg att omprövningskraven skulle förkastas.

Mer läsning