Polishundarna intar Snappertuna – ingen orsak till oro

Hård träning. Polishundar tränas i en mängd uppgifter, som patrullering, drogspårning och att fånga brottslingar. Bild: KSF Arkiv

Nylands polishundar har träningsläger i Raseborg hela nästa vecka. På programmet står flera övningar.

Då ett tjugotal hundar och en ungefär lika stor mängd poliser invaderar Snappertuna nästa vecka gäller det för ortsborna att inte ta ut svängarna i förväg. Det är nämligen ingen panik: det är bara de årliga övningsdagarna för regionens polishundar.

– Man kan ju lätt stanna upp och fundera då det hux flux finns aningen fler poliser än vanligt i byn, och dessutom en massa hundar. Men det är alltså inget farligt, vi övar bara, säger överkonstapel Ari Yliselä, chef för hundgrupperna vid polisen i Västnyland.

Övningsdagarna för regionens hundar ut i terrängen i Snappertuna och även till garnisonsområdet i Dragsvik och skjutbanan i Baggby. Hundarna anländer i två grupper – en grupp tränar måndag till onsdag och en torsdag till lördag – så det blir inte någon överdriven rusningstrafik i skogen. Men det handlar ändå om fler fyrbenta konstaplar än tidigare på Ari Yliseläs träningsläger.

– I år är vi en lite större grupp, då vi får sällskap av också Östnylands polishundar, berättar Yliselä.

– Vi ska träna lite allt möjligt. Det blir helt vanliga polishundsuppgifter som att söka personer, droger, explosiva ämnen och så vidare. På garnisonen tränar vi dessutom patrullverksamhet och taktiska grejer.

Tretton tusen till polishundarna

Att vara polishund är inte alltid en dans på rosor, så specialträning är säkert välkommen. Polishunden Börje som skadades allvarligt i jakten på en mördare i Lovisa i augusti öppnade allmänhetens ögon för vad polishundarna har på spel. Börje knivades av gärningsmannen.

Nu har den mördade kvinnans anhöriga donerat hela 13 000 euro till Polishögskolan för skolning av polishundar. Börje har klarat sig och Polisinrättningen i östra Nyland tackade de anhöriga och alla som deltog i insamlingen, som visar på förståelse för det hundliv polishundarna ger sig in på.

Polisstyrelsen har också reagerat på Börjes uppoffring och snabbade på inköpen av nya, lättare och bättre skyddsvästar för polishundarna.

Gott om arbete

Antalet polishundar stationerade i Raseborg var tidigare tre. Nu finns det bara en och orsaken är att de hundar som pensioneras från enheten i Ekenäs inte ersatts lokalt utan hundarna koncentreras till Lojo och Esbo. Det är ändå hela tiden minst en hund på jobb, och ibland kan den tvingas pendla västerut.

– Det beror helt enkelt på att ansvarsområdena växer och verksamheten koncentreras. Då våra hundar har gått i pension får vi inte nya hit, säger chefen för polishundsgruppen i Raseborg, Jörgen Hyytiäinen, som fram till det här årets början själv var aktiv hundförare.

Jobb finns det för polishundarna i alla fall, berättar Ari Yliselä.

– I många branscher går det dåligt och man måste skära i personal, men jag är nog inte själv rädd för att polishundarna skulle bli arbetslösa.

– Polishundarnas främsta verktyg är deras nos och luktsinne. Och med det spårar de saker som är skadliga för samhället. Så de behövs nog, konstaterar Yliselä.

Polisen i regionen har 14 polishundar. Av dem är åtta stationerade i Esbo, fem i Lojo och en i Raseborg.

I Finland finns ungefär 300 polishundar. Hundarna bor hos sina förare.

Mer läsning