Polisen om skolavslutningen: Kom överens om spelreglerna och var anträffbar

Polisen uppmanar föräldrar att vara anträffbara, framför allt under lördagskvällen och också svara på samtal som kommer från okända nummer. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

I helgen är det igen dags för skolavslutningar och studentfester. Polisen övervakar ungdomar, framför allt på lördagskvällen som är den riktiga festkvällen.

Polisen rör sig på ställen där ungdomar möts, såsom lekplatser och daghems– och skolgårdar. Målet är att i ett förebyggande syfte minska på alkoholinnehav och alkoholanvändning bland minderåriga. Om ungdomar beter sig störande ingriper polisen.

Det meddelar polisen i ett pressmeddelande på tisdagen.

Polisen påminner om att föräldrarna ansvarar för skolelever som är ute och festar. Polisen uppmanar därför föräldrar att komma överens om klara spelregler med barnen och ungdomarna och hålla kontakt under kvällen.

Största delen av alla barn och unga som samlas för att fira skolavslutningen gör det snyggt. När de kommit överens om spelreglerna med föräldrarna och firandet sker berusningsmedelsfritt är också olycksfallsriskerna mindre, säger polisinspektör Ari Järvenpää vid Polisstyrelsen i pressmeddelandet.

Svara i telefonen

Polisen uppmanar föräldrar att vara anträffbara, framför allt under lördagskvällen och också svara på samtal som kommer från okända nummer. Det kan nämligen vara polisen eller en jourhavande ungdomsarbetare som ringer.

Att förmedla alkohol till minderåriga är ett brott och därför vädjar polisen till myndiga personer att inte köpa alkohol åt minderåriga. Enligt polisen dricker många ungdomar för första gången alkohol under skolavslutningshelgen. De kan inte uppskatta mängden de dricker vilket kan leda till alkoholförgiftning.

Mer läsning