Polisen jagade narkotikapåverkad man till Lojo

Biljakt. Polisen jagade en narkotikapåverkad man från Ekenäs till Lojo i söndags. Bild: VN-arkiv

När en polispatrull försökte stanna en personbil för en rutinkontroll i söndags blev det startskottet på en biljakt som slutade i Lojo. Mannen som körde undan polisen var påverkad av narkotika.

Ungefär klockan 14 i söndags skulle en polispatrull från Västra Nylands polisinrättning stanna en personbil för en rutinkontroll i Ekenäs. Dock stannade chauffören inte utan accelererade i väg. Polisen tog upp jakten och situationen pågick i en dryg timme.

Till slut greps chauffören och vid det tillfället befann han sig nära Lojovägens och Oittilavägens korsning norr om Lojo. Dit hade han tagit sig genom att köra med höga hastigheter på lättrafikleder, skogsvägar och mindre sandvägar till Fiskars. Från Fiskars fortsatte chauffören till Karislojo och därifrån till norra sidan av Lojo genom att köra längs bland annat Sammattivägen och Karstuvägen. Under flykten förorsakade chauffören flera farliga situationer, speciellt i tätorterna.

Chauffören var en man född på 1980-talet och snabbtestet för narkotika var positivt. Mannen misstänks i detta skede för bland annat grovt äventyrande av trafiksäkerheten, rattfylleri och straffbart bruk av narkotika. Mannen försattes också i körförbud. Polispatruller från polisinrättningarna i Västra Nyland samt Sydvästra Finland deltog i uppdraget.

– Mannen är för tillfället anhållen och en eventuell häktningsframställan måste lämnas till domstolen senast på onsdag, säger förundersökningsledaren och kriminalkommissarie Mats Sjöholm i ett pressmeddelande.

Den som varit i konkret fara under flykten kan kontakta polisen via e-post, på mejladressen vihjeet.espoo@poliisi.fi.

Mer läsning