Polisen håller ett öga på julfestare i trafiken

Bild: Arkiv

Polisen genomför intensifierad övervakning i julfesttrafiken under helgerna 16–18 november och 23–25 november med temat ”Nykter i julfesttrafiken”.

Under övervakningsperioden ordnar polisen razzior i synnerhet kvälls- och nattetid. Även i morgontrafiken på lördagen och söndagen kan det också kontrolleras om förarna är i skick att köra.

– I stället för att ta bilen till restaurangen eller en annan festplats är det bättre att lämna bilen hemma och anlita till exempel kollektivtrafik, om man tänker fira julfesten med alkohol. Det är också viktigt att komma ihåg att fästa en eller flera reflexer på ytterkläderna för att trygga färder till fots, påminner polisinspektör Timo Ajaste på Polisstyrelsen.

Utöver rattfylleriövervakning utför polisen även övervakning av den allmänna ordningen och säkerheten särskilt i närheten av serveringsställen.

– En synlig övervakning i närheten av restauranger och barer förhindrar också att människor kör berusade, konstaterar Ajaste.

Under januari–september i år har sammanlagt 398 människor dött eller skadats i rattfylleriolyckor. På senare år har just november varit en av årets dystraste månader när det gäller allvarliga rattfylleriolyckor.