Se videon som Pojounga har gjort!

I fredags lanserades en musikvideo om hur det är att vara ung i Pojo – vad som är bra och dåligt. De unga fick sedan diskutera och ställa frågor till några av stadens politiker.

Evenemanget Huuda, skrik! ordnades i Pojo bibliotek av Pohjan kirkonkylän kyläyhdistys och Kulturklubben Pojo. Under våren har kulturklubben funderat på hur det är att vara ung i Pojo och Fiskars. De har diskuterat de goda, respektive de dåliga sidorna. Tankarna och åsikterna var många och de utvecklades till en tvåspråkig rap.

Lokala professionella konstnärer har hjälpt till i utvecklandet av rappen. Musiken komponerades av Olli Kari musiken i videon spelas av bandet Trolling Stones som består av unga från Karis bandklubb. Iida Luhtala och Kauri Kallio har skrivit texten till låten.

– Alla i kulturklubben fick lista vad som är bra och vad som är dåligt i Pojo och Fiskars och sedan utgick vi från det då vi skrev låten. Egna erfarenheter påverkade också, säger Luhtala som rappar på finska i låten.

Unga musiker. Onni Tammilehto, Onni Borg, Kauri Kallio, Herman Henttu, Rudolf Heiskanen, Iida Luhtala, Anna Strebelle och Sampo Wirkkala är alla med i musikvideon. Bild: Märta Nummenmaa

Kallio stod för den svenska delen i låten. Både han och Luhtala rappar på dialekt i låten, vilket gör att den västnyländska charmen tydligt kommer fram.

– Vi ville inte sjunga på standardsvenska, utan hedra Pojo och Fiskars genom att rappa på äkta Pojodialekt. Det gör låten mer trovärdig och sann, säger Kallio.

Fokus på de ungas åsikter

I bandet Trolling Stones spelar Onni Borg keyboard, Rudolf Heiskanen trummor, Hermanni Henttu bas, Matias Kari , Onni Tammilehto gitarr och Sampo Wirkkal atrumpet. Anna Strebelle står för sången.

Videon producerades av Plattform och Radiofiskars records. Videon som spelades in under två dagar i juni har filmats av Sami Hagelberg och han och Anna Luhtasela står för manus.

– Vi ville tydligt få fram ungdomarnas åsikter om trakten. Det är viktigt att unga får synas och höras och det var vårt mål, säger kompositören Kari.

– Det var ett mycket intressant och trevligt projekt. Det är ett nytt och fräscht koncept, fortsätter Hagelberg.

Konfrontation med stadens förvaltning

På plats på fredagens evenemang fanns flera av Raseborg stads politiker och tjänstemän, bland andra stadsdirektör Ragnar Lundqvist, utvecklingschef Fredrika Åkerö och representanter från Raseborgs ungdomsfullmäktige. De fick svara på ungdomarnas frågor om bland annat busstrafiken, flyttningen av Pojos skejtpark och att de önskar fler platser att umgås på. Åkerö var noga med att poängtera att de uppskattar responsen av ungdomarna.

Luhtala och Kallio ställde frågorna till politikerna och de var i sin helhet nöjda med evenemanget.

– Man kommer inte så ofta i kontakt med politikerna och jag tycker att det var bra att de kom hit för att prata med oss. Ibland kan allting bli lite för byråkratiskt och vi uppskattar att de kom för att diskutera och lyssna på vad vi hade att säga, säger Luhtala.