Pojo FBK var bäst på nästan allt då brandkårerna tävlade i Evitskog

Stafett. Slang- och pytssprutestafetten i Evitskog var populär. Tjugo lag deltog i tävlingen. Bild: Kim Hellström

Pojo FBK tog nästan hem hela potten i brandkårstävlingarna i Evitskog i helgen. Bara i en tävlingskategori och frågesporten fick brandkåren se sig besegrad.

Finlands svenska brand- och räddningsförbunds mästerskap i frågesport, slang- och pytssprutestafett och redskapshantering för ungdomar och slang- och pytssprutestafett för damer arrangerades under veckoslutet i Evitskog i Kyrkslätt.

Dagarna öppnades av FSBR ungdomsarbetsutskotts ordf. Sabina Holopainen på Övidsborg med cirka 100 ungdomar och ledare närvarande. Motto för veckoslutet var att tävla, umgås samt att alla skulle skaffa sig minst en ny vän.

Själva tävlingarna började med ungdomarnas frågesport där 19 lag från 10 olika brandkårer deltog. Laget består av tre ungdomar, och lagets gemensamma ålder får inte överstiga 42 år. I frågesporten segrade laget från Kyrkslätts FBK, två kom Backgränd FBK och trea Pojo FBK

I slang- och pytssprutestafett för högst 16 åringar segrade laget från Backgränd FBK. Två och trea var två lag från Pojo FBK. I alla övriga slang- och pytssprutestafetter gick segern till ett lag från Pojo FBK. Också damernas pyts- och sprutstafett, som var en ny tävling, förstaplatsen till Pojo, liksom andraplatsen. Trea kom Evitskogs FBK:s damlag.

Slang- och pytssprutestafetten går ut på att ett lag med tre personer kopplar och öppnar tre slangar på en sträcka på 30 meter. Därefter ska tre käglor fällas och ett fem liters kärl fyllas med sprutan. I tävlingen deltog tjugo lag.

I tävlingen om redskapshantering gällde det att klarera vatten från en släckningsbil och utföra sprutningsuppgifter som bland annat att fylla en tunna med vatten och spruta ner en boll genom ett stuprör. Lagen skulle även lägga en medvetslös person i framstupa sidoläget och fälla hinder med pytsspruta. Sex lag deltog i redskapstävlingarna. Vann gjorde Pojo FBK. I kategorin för under 18-åringar knep Pojo FBK även silvret medan Sjundeå FBK tog brons.

Mer läsning