Pojo är väl representerat i nationella toppen

Proffs. Niklas Dahlgren är den av de tidigare Brukgolfsspelarna som hittills kommit längst Bild: Thomas Sundström

Golf Pojo har kanske något oväntat en viktig roll i finländsk toppgolf. Faktum är att en rad av de finländska toppspelarna har ett förflutet på Bruksgolf eller Nordcenter.

Från 1990-talet har Bruksgolf levererat en rad spelarbidrag till den nationella golfeliten. Längst har kanske Niklas Dahlgren kommit som i dag är proffs, medan Rasmus Karlsson – som nu flyttat till USA för golf och studier – Dominic Jones och Casper Simberg alla tillhör den finländska amatöreliten.

– Jag vet inte riktigt vad det beror på att det kommit fram så många spelare från just Bruksgolf, men en orsak kan vara att banan där är så pass krävande. Den har fungerat som en bra skola, säger Casper Simberg.

Och ett tiotal kilometer därifrån hittade man nästa stora golflöfte, Kim Koivu från Nordcenter. Han är i dag Finlands kanske bästa amatör och toppar den inhemska rankningen i år.

– Det är nog Kim som är den verkliga måttstocken för oss andra. Slår man honom så vet man att man har spelat bra. Dessutom har han haft en riktigt bra säsong, säger Casper Simberg som själv var åttonde på listan.

Tidig start

Casper Simberg, i dag 23 år, har en ganska typisk Bruksgolf-bakgrund. Familjen, bosatt i Esbo, har en sommarstuga i Tenala och därifrån var det inte långt till Bruksgolf.

– Framför allt min pappa spelade aktivt och jag var kanske åtta år när jag första gången prövade på golf. I början var det dock roligare att gå i skogen och söka efter bollar som jag sedan kunde sälja, men efter hand började jag spela allt mera själv, säger Simberg.

Inledningsvis var golfen en hobby, men efter hand har satsningen ökat. I dag har golfen en väldigt stor del i hans liv.

– Jag studerar också vid Arcada, men jag har ingen större brådska där och gör det jag hinner. Jag försöker lägga så mycket tid som möjligt på golfen, säger han.

Jagar landslagsplats

En konsekvens är också att Simberg, precis som många av de övriga spelarna lämmat Bruksgolf för att få ännu bättre förutsättningar för sin idrott. I dag representerar han tillsammans med Koivu, Karlsson och Jones S:t Laurence i Lojo.

– Men nog brukar jag alltid några gånger varje sommar spela på Bruksgolf, säger Simberg.

För närvarande är Simberg i Spanien. Där jagar han en plats i det finländska amatörlandslaget.

– Det känns väl som om jag är på gränsen att klara av det, men konkurrensen är väldigt tuff och det är bara sex spelare som nomineras dit. Jag hoppas jag klarar det, men gör jag det inte så fortsätter jag arbeta för att utvecklas till en ännu bättre spelare, säger Simberg.

Proffs?

På längre sikt handlar det sedan om att etablera sig på en högre nivå. Den stora drömmen är förstås att bli proffs.

– Om det går vägen är det förstås roligt och det skulle vara fint att spela som proffs. Men också dit är det en lång väg och jag har ingen brådska där heller. Det är kanske bättre att spela några bra år till som amatör och sedan ta steget, säger Casper Simberg.

En avgörande faktor är också arbetet inom Esbobaserade Season Golf Academy. Där ingår en rad av landets mest lovande spelare under ledning av välmeriterade David Silva.

– Och hans arbete är väldigt viktigt för oss alla Han är synnerligen detaljinriktad och han om någon vet hur mycket arbete som krävs för att nå toppen. Det finns inga genvägar, säger Casper Simberg.

Herrar: Kim Koivu St. Laurence Golf 1 816,80, 2) Tuomas Nukari Tawast Golf 1 062,54, 3) Matias Honkala Nevas Golf 878,50, ...5) Otto Vanhatalo Pickala GC 417,00, ...8) Casper Simberg St. Laurence Golf 343,00, ...11) Juuso Kahlos Pickala GC 298.17, ...13) Dominic Jones St. Laurence Golf 205,25, ...16) Sakari Kuosmanen Pickala GC192,25, ...20) Rasmus Karlsson St. Laurence Golf 170,00.

Damer: 1) Emily Penttilä Göteborgs GK 1 177,63, 2) Matilda Castrén Espoon GS 1 023.33, 3) Tiia Koivisto Golf Mäntsälä 641,16, ...6) Hannele Mikkola Sarfvik 567,10, ...10) Ida Kaukinen Sarfvik 459,00.

Mer läsning