Pojke dömd för misshandel efter våld i skolan

Dömd. En pojke har dömts till misshandel efter att ha tagit strypgrepp om en skolkamrat. Bild: Mostphotos

En pojke, 15 år vid brottet hösten 2017, har dömts till böter för misshandel. Han tog strypgrepp på en 14-årig pojke i skolan.

I slutet av augusti i fjol uppstod bråk i en högstadieskola i Raseborg. En 15-årig pojke tog strypgrepp med benen om en ett år yngre pojke som låg på golvet.

Den yngre pojken yrkade på att den äldre skulle betala skadestånd för sveda och värk, samt ersätta rättegångskostnaderna.

Den dömde bestred åtalet, men vittnesmål, ett fotografi och läkarintyg styrkte den yngre pojkens berättelse.

Det hela hade börjat med att pojkarna brottades på skoj under rasten, men att den dömde sedan hade tagit tag med sina ben om den yngre pojkens hals så att han satt sina ben i kors runt halsen. Till följd av det kunde den yngre pojken inte andas ordentligt.

Ett allvarligt grepp

Den äldre pojken dömdes till böter för misshandel. Västra Nylands tingsrätt ansåg att ett strypgrepp med benen runt halsen är som sådant ett allvarligt grepp och att han borde ha insett gärningens allvarlighet och skadlighet.

Tingsrätten beaktar i straffet att den yngre pojken har varit delaktig i bråket. Därtill beaktar tingsrätten att den äldre pojken varit under 18 år gammal.

Den dömde förpliktades betala 300 euro till den yngre pojken. Tingsrätten beaktade ändå den dömdes ekonomiska omständigheter och ansåg det vara oskäligt att låta honom betala kostnaderna. De stannar staten till last.

Staten står också för båda pojkarnas advokaters arvode till en viss del. Den dömde ska ersätta den yngre pojkens kvarstående rättegångskostnader.