Poesikväll är en kreativitetskokong

Tvillingsjälar. Martti Korpijaakko och Kevin Stewart delar kärleken till litteratur och fotografi. Bild: Mira Strandberg

Välkomnande, trygg och lockande. Den miljön vill Kevin Stewart skapa när han ordnar sina aftnar med namnet Poetry night. I april drar poesin till Karis.

– Det finns ingenting som liknar Poetry night i Raseborg. Om du är trött på samma gamla jippon och är villig att låta dig utmanas är det någonting för dig, säger Kevin Stewart och ler ett av sina bländvita leenden.

Poetry night är en litterär afton för lite av varje. Här kan aspirerande poeter och författare testa alster som har fastnat i skrivbordslådan, de som är ovana vid att uppträda kan dela en text av någon annan och vem som helst kan bara improvisera fram något helt nytt. Trots namnet Poetry night är taket högt och poesin inte begränsad till ett visst format.

– Jag har funderat på att i stället använda benämningen öppen mick för kvällarna. Men jag vill ändå hålla kvar förankringen i poesi, säger Stewart, som själv har skrivit dikter till och från i trettio år.

En mix av stilar och språk

En av de första anhängarna till det nya konceptet och stamgäst under kvällarna är Martti Korpijaakko. Lekfullt kallar han Stewart för predikanten och sig själv för diakon för Poetry night.

– Vi behöver mera sådant här i Finland: en mix av improvisation, musik och det talade ordet. På Poetry night är alla språk tillåtna. En gång reciterade en kille en dikt på arabiska. Fastän ingen av oss kunde arabiska gjorde han det så bra att vi i publiken var helt tagna, säger han.

Musiken spelar en viktig roll under kvällen. Den bidrar till att skapa den klubbstämning som Stewart eftersträvar men kan också bli en integrerad del av framförandet. Genom att en musiker improviserar i samma stämning som den text som framförs blir helheten ännu starkare.

– Musiken hjälper till att skapa den kreativa atmosfär som vi söker. Jag letade efter unga musiker som bara ville komma och känna in stämningen tillsammans, säger Stewart

Och fast det heter Poetry night är innehållet i den litterära delen inte begränsat till poesi.

– Det jag skriver är mera som små berättelser. Och en gång framfördes något som nästan var som ett litet skådespel. Det är ett mångkulturellt tvärkonstnärligt evenemang, säger Korpijaakko.

Från Atlanta till Ekenäs

Fröet till Poetry night som koncept såddes egentligen redan i 1980-talets Atlanta, Georgia, där Stewart tillsammans med andra afroamerikanska studerande letade efter olika sätt att uttrycka sig och manifestera sig som intellektuella.

– Vi grundade bokklubbar och jazzklubbar som vi förde ut till företagarna i trakten. Många ställde sig positiva till att ta emot oss. Vi hämtade ju också nya kunder till annars tysta kvällar på kaféer och klubbar, säger Stewart.

Minnet av tiden i Atlanta vaknade till liv då Stewart var med om evenemanget Poetry Slam på Bokkalaset 2016. Där såg han att folk i trakten tog poesi på allvar och kunde tänkas vara mottagliga för ett evenemang byggt kring poesi.

Terapeutisk effekt

I december samma år vände han sig till dåvarande kafé Zamzams ägare och blev väl mottagen. Nästan hela 2017 kunde poesiaftnarna äga rum i kaféet. Efter att det stängdes måste Stewart hitta en ny plats. Valet föll då på Rådhuskällaren, men samtidigt väcktes tanken på att flytta Poetry night till olika delar av Raseborg. Under Kirjakekkerit ordnade Stewart en Poetry night i Karis och den 18 april står Art Café Serendipity värd för evenemanget.

Deltagarmängden har legat mellan femton och tjugo personer, en mängd som Kevin Stewart först var besviken över.

– Men då sa min sambo till mig att jag måste tänka på att jag ändå har fått femton personer att komma mitt i mörkaste vintern. Det är inte så dåligt.

På sikt hoppas han på fler som bara kommer och lyssnar. För det här är unika evenemang.

– Det är jättebra grejer som delas på scenen. Marttis framföranden kan få folk att gråta. Och många säger att kvällen har en terapeutisk effekt. Det ger publiken något som är svårt att glömma, säger Stewart.

– Det här är något som förenar folk. Bland våra deltagare finns det en stor variation i ålder, yrken, bakgrund och kön. Det gör det unikt och ger en positiv känsla. Och det verkar växa, säger Korpijaakko.