Poddarna gör intåg på Bokkalaset

Arrangörer. Larson Österberg, Lotta Lerviks, Annette Ström, Mona Salama, Pamela Andersson och Monica Örnmark står för olika delar av Bokkalasarrangemangen. Bild: Mira Strandberg

Flera poddar och mera samtal utlovas på årets Bokkalas, som tar upp temat Naturligt? ur många synvinklar.

Frågetecknet efter årets tema är ett medvetet val av arrangörerna.

– Vi ville ha med frågetecknet för att ifrågasätta vad som egentligen är naturligt. Är det vi tycker att är naturligt verkligen det eller inte? säger Raseborgs stads kultursekreterare Lotta Lerviks.

Under temat har arrangörerna samlat en bred palett författare och böcker i det digra programmet. En nyhet för i år är att många podcasts görs under kalaset.

– Bokpoddar är väldigt inne just nu, så vi följer med strömmen där, säger Mona Salama, som är producent för Bokkalaset.

– Poddarna är också ett sätt för oss att nå ut till dem som inte själva kan komma till Bokkalaset, säger Lerviks.

Fem poddar spelas in under fredag och lördag. I dem samtalar Larson Österberg med författarna Eva Frantz, Benjamin Laustiola, Lena Frölander-Ulf, Hannah Lutz och Anna Lindholm. Poddarna sänds i Österbergs podcast Slow city under hösten. Tanken är att inspelningen som görs under rubriken Books on the Rocks ska ackompanjeras av isklirr i publikens drinkglas, vilket också namnet anspelar på. Förhoppningsvis är att podden får en stämning av livesändning.

– Det ska bli skojigt att se hur publiken reagerar. Kanske vi får med något fniss från dem, säger Österberg.

En annan poddsatsning under Bokkalaset är Yles bokpodd Hietanen & Henrikson som livepoddar från Ekenäs bibliotek tillsammans med den svenska författaren Majgull Axelsson.

Fokus på Finland

Axelsson hör till fåtalet nordiska författare som i år besöker Bokkalaset. Hon får sällskap av en handfull norska och danska författare men i det stora hela ligger fokus på finländska förmågor. Det är ett medvetet val, eftersom årets Bokkalas också uppmärksammar Finlands 100-årsjubileum. För att markera detta är beskyddare av Bokkalaset i år poeten Jenni Haukio.

En av de finska författare som deltar är Sirpa Kähkönen, som skrivit en romanserie som utspelar sig i Kuopio under krigen. Dessutom har hon skrivit en bok som sin morfar, som var internerad i tvångsarbetsinrättningen i Dragsvik under 1920- och 1930-talen.

Kähkönen kommer att samtala med författaren Anna Lindholm kring temat Ordlösa hemligheter i samhället. Lindholms har skrivit boken Projekt Ines, som handlar om fem kvinnor under inbördeskriget 1918. Boken, som utkom i nytryck i år, har inspirerat manuset till musikteatern 18 på kulturhuset Karelia med premiär på nyårsafton.

Tematiska dialoger

Just samtalen mellan två författare är en programpunkt som arrangörerna i år valt att utveckla. Samtalen kretsar kring natur och skönlitteratur, nationer, vad som är naturligt och hur det avvikande ska behandlas. Här möts Johanna Holmström och Claes Andersson, Hanna Lutz, Adrian Perera och Ylva Perera, Pia Ingström och Leif Salmén och Philip Teir och Anders Larsson.

De huvudsakliga scenerna är liksom tidigare år kulturhuset Karelia och Ekenäs bibliotek men i år ordnas program på flera andra platser än tidigare. Nya scener är Café Schjerfbeck, där Anne Ingman läser ur Heléne Schjerfbecks brev, Lilla galleriet, där konst och litteratur möts, och Café Zamzam där Emmaus ordnar bokbytarmarknad under lördagen.

Viktiga skolbesök

Också i år omfattar Bokkalaset också program för barn och unga under Barnens och de ungas bokkalas. Sexton författare gör drygt 50 besök i alla svenskspråkiga skolor i Raseborg.

– Vi har valt att fokusera på normkritiskt tänkande, natur, fantasi, andlighet och – för de lite äldre eleverna – grävande journalistik, säger Pamela Andersson som är barnkulturkoordinator vid Västnyländska kultursamfundet.

Författarbesöken i skolorna är mycket välkomna och är ett bra sätt att ge eleverna förebilder.

– Det ger dem en möjlighet att träffa levande författare och illustratörer, besöken kan väcka nya tankar hos eleverna och inspirera dem att bli mera kreativa. De kan till och med påverka deras yrkesval, säger Andersson.

Eftersom syftet är att inspirera barn att läsa mera närmar sig Barnens och de ungas bokkalas litteraturen på ett mer kreativt och lättsamt sätt genom pyssel, sagoläsning och poesi för de minsta. Men också vuxna har behållning av programmet. På lördagsförmiddagen föreläser docent Mia Österlund från Åbo Akademi om genus i bilderboken.

– Vi önskar att också vuxna blir mera medvetna om barnlitteraturen och hur viktig den är, säger Pamela Andersson.

Fokus på litteraturkritik

Det kritiska tänkandet kring litteratur lyfts också fram i en kritikerpanel, där representanter för tidskrifterna Ny tid, Astra och Horisont och för intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker samtalar om betydelsen av litteraturkritik.

– Deltagarna har valt ut några böcker och samtalar kring dem för att belysa hur olika människor ser på böcker. När alla läst samma bok kan det bli en mycket intressant diskussion, säger Mona Salama.

– Det handlar också om en diskussion om kritikens betydelse. Är det bara marknadsföring eller har den också ett mer bestående värde i sig själv, säger Lotta Lerviks.

Mångsidig lokal produktion

Även lokala böcker har en given plats i kalasprogrammet. Två av arrangörerna ger ut en egen bok lagom till kalaset. Västnyländska kultursamfundet har precis gett ut boken Från Flemingsgatan till Pehr Sommars gata, där personnamnen i Ekenäs gatubild presenteras. Boken presenteras i praktiken genom en guidad rundvandring på fredagsmorgonen, där författaren Magnus Cederlöf berättar om boken och om namnen.

Ekenässällskapet ger i sin tur ut boken Vår lilla stad, som är ett urval av Sven Holmströms krönikor i Västra Nyland åren 1978-1997. Krönikorna är valda av tidigare chefredaktören Olle Spring, som också diskuterar kring boken med Mikael Enberg på fredagsförmiddagen.

Ytterligare lokalfärg ges av Anna Lena Bengelsdorffs nyutkomna bok om G.J. Ramstedt, som hon berättar om i Ekenäs museicentrum Ekta på lördagseftermiddagen. Här presenterar också Sture Lindholm sin nyaste bok om fånglägret i Dragsvik.

Även Karis är representerad i den lokala litteraturen i år genom Leo Löthmans bok Stationsbackan och havet. Löthman besöker Karis bibliotek på måndag klockan 18.

Gott för kropp och själ

Utöver litteratur är mat och dryck viktiga element under Bokkalaset. Den populära litterära supén får i år besök av Majgull Axelsson, Ann-Luise Bertell, Trude Marstein, Hannele Mikaela Taivassalo och Richard Eklund. Den litterära brunchen på söndag gästas i år av Kjell Westö, Leo Löthman och Malin Båtmästar. Brunchen är samtidigt en farsdagslunch och består helt av naturligt glutenfria rätter, inspirerade av Malin Båtmästars bok om ämnet.

Båtmästar har också komponerat en glutenfri tårta till Bokkalaset, och den serveras på brunchen.

Ordnas 9–13 november.

Arrangörer: Ekenässällskapet, Västnyländska kultursamfundet och Raseborgs stads kulturbyrå.

I år deltar över 70 författare och program ordnas på 15 scener runtom i Ekenäs.

Utöver litterära evenemang ordnas också en show med Blaue Frau på fredagskvällen och en litterär högmässa på söndagen.

Gratis busstransport ordnas från Helsingfors på lördag, start 8.30 vid Kiasma och retur 16.15 från kulturhuset Karelia.

Mer läsning