Plast blev deras levebröd

Far och son. Leon Schadvoyn har långsamt tagit över Plexijaloste av sin far Rolf Schadvoyn. Bild: Mira Strandberg

Det började med skyltar. Nu tillverkar familjeföretaget i Kylmälä nästan vad som helst i plast – delar till magnetröntgenmaskiner eller belöningsapparater för assistenthundar.

Hur ska en assistenthund få belöning av sin funktionshindrade husse eller matte? Svaret har Leon Schadvoyn på företaget Plexijaloste: en apparat med hundgodis som fästs på rullstolen. Då man trycker på en tassmärkt knapp portionerar apparaten ut en lämplig mängd godis och hunden får sin belöning.

– Den har vi tagit fram i samarbete med assistanshundsföreningen.

Magnetröntgen och gungor

Apparaten är bara ett exempel på de specialiserade produkter Plexijaloste tillverkar. Till kundkretsen hör eller har hört jättar inom medicin och i spelbranschen, försvaret, operan och finska staten. För den sistnämndas räkning tillverkade Plexijaloste gungor till världsutställningen i Shanghai 2010.

– Gungorna gick jättebra åt fast de blev dyra. De gjordes i plast och hade led-belysning.

Starkt nischat

Tidigare tillverkade företaget mycket skyltar – till exempel banken KOP var en av de första stora kunderna. Nattfackskassetter var en stor produkt, liksom broschyrställningar. Numera har företaget övergett de allmänna plastarbetena och håller sig i sin specialsektor.

– När det gäller specialarbeten hålls vi med i konkurrensen. Broschyrställningarna och sådant tillverkar vi inte längre själva utan importerar färdiga.

– Vi måste jobba mera för varje euro än tidigare. Men vi gör sådant som inte så många andra kan. Vi har samlat vårt kunnande i femtio år, säger Leon Schadvoyn.

Inte ens Schadvoyn själv vet nödvändigtvis vad de produkter hans företag tillverkar används till.

– Vi får en ritning som vi ska förverkliga, men vad kunden behöver delen till vet vi inte alltid.

Flyttade till sommarstugan

Företaget grundades av Leon Schadvoyns far, Rolf Schadvoyn, i källaren i ett bostadshus i Kottby 1967. När grannarna klagade på att företaget förde oljud sades hyreskontraktet upp och Shadvoyn fick söka en annan lösning.

– Då hade vi det här stället i Kylmälä som sommarställe, och eftersom jag fick min bank med mig gjorde jag slag i saken och flyttade hit, säger Rolf Schadvoyn.

Sedan flytten 1970 har den ursprungliga byggnaden fått fyra tillbyggnader. Nu har företaget ett femte tillbygge på gång, denna gång som en separat hall på parkeringsområdet.

– Vi behöver mera utrymme och vill bli kvitt ett hyresförråd vi har i Veikkola. På det här sättet får vi allt närmare, säger Leon Schadvoyn.

Familjeföretag inom plastbranschen.

Grundades 1967 i Helsingfors.

Finns i Kylmälä i norra Kyrkslätt, dit det flyttade 1970.

Sysselsätter åtta personer.

Mer läsning