Pjäs med och av ungdomar avslutar Ringens jubileumsår

Hundra år från nu. Charlotte Nylund, Wilma Häkkinen, Ida Flemmich, Rose-Marie Malm, Eira Aalto, Elsa Colérus och Linus Mäkelä ses i #project2117. Bild: Agneta Sjöblom

I Raseborg år 2117 är det mycket som förändrats, men mycket är sig också likt. Människor är människor, ungdomar är ungdomar.

I Svartå har man en mammutpark, i Tenala Prisma. Slottsruinen har blivit nattklubb och BB i Ekenäs har öppnat på nytt. BK-46 har vunnit Champions League i fotboll och har en hemmaarena som sväljer 90 000 åskådare. Pojo är en plats för eliten.

Det är några detaljer om det Raseborg som #project2117 utspelar sig i. Pjäsen, som beskrivs som en modern samhällsreflektion, med glimten i ögat, är en del av Västnyländska Ungdomsringens 100-årsjubileum och har premiär på Tryckeriteatern i Karis den 4 november.

Bara positivt

För regi och manus står Jenny Eliasson, som tidigare bland annat hållit i trådarna för ungdomsmusikalen Schacki på Karelia. Som inspirationskälla för manusarbetet har hon haft uppsatser skrivna av studerande vid Karis-Billnäs gymnasium.

– De fick i uppdrag att skriva om hur det ser ut i Raseborg om 100 år, ifall utvecklingen fortsätter i samma takt som hittills, och jag har sedan plockat idéer från deras uppsatser. Jag tvingade dem att tänka positivt och bara skriva positiva saker, vilket visade sig vara inte helt lätt, säger hon.

Nämnas kan ändå att flera saker som då manus skrevs tedde sig utopistiska senare dykt upp på riktigt i nyhetsflödet, såsom att Östersjön kan vara rent om några decennier och att det lanserats en pryl som översätter språk direkt i örat.

"Lev i nuet"

Själva berättelsen handlar om en grupp ungdomar som får en skoluppgift om livet för 100 år sedan. De tillbringar ett veckoslut hos en äldre släkting, som var ung då det begav sig, och tvingas leva som man gjorde 2017. Igenkänningsfaktorn kommer med andra ord att vara hög då det blir slagdängor, danssteg och klädstilar från tiden då "Mummeli" var ung.

Ungdomarna som medverkar i produktionen har hjälpt till att färdigställa dialogen. Bland annat har man gjort en exkursion till Antkärrgården för att kolla in vilka tankar och reaktioner ett hundra år gammalt hus väcker.

I ungdomsrollerna ses Ida Flemmich, Linus Mäkelä, Eira Aalto, Charlotte Nylund, Elsa Colérus och Wilma Häkkinen, som alla figurerat på västnyländska teaterscener tidigare.

Rose-Marie Malm, som handplockats för rollen som 117-åriga "Mummeli", har tidigare varit med i bland annat Lost Primadonnas och Raseborgs Ruiner. Under sin yrkesverksamma tid som biblioteksdirektör i Karis ägnade hon sig också åt dockteater.

– Den här gången är det rätt annorlunda att få vara en gamling bland idel ungdomar, säger hon och tror att pjäsen kommer att tilltala den unga publiken.

För Ida Flemmich handlar det om en comeback i kulturlivet.

– Jag blev klar med min militärtjänst för en månad sedan och har också börjat studera till kulturproducent.

Vad tror ni pjäsen kan väcka för tankar hos publiken?

– Att man ska leva i nuet och förvalta arvet efter tidigare generationer väl, säger Rose-Marie Malm och Ida Flemmich.

Avslutar jubileumsår

Firandet av VNUR:s 100-årsjubileum inleddes i våras med utgivningen av en historik och med en jubileumsfest. Med Footloose på Raseborgs sommarteater lyfte man upp ungdomsrörelsen genom att ha ungdomar i fokus.

– Med det här projektet avslutas jubileumsfirandet. Också här har fokus legat på ungdomar som varit med i processen från början till slut. Pjäsen är även en del av Finland 100-firandet, säger VNUR:s administratör Paula Lönnroth.

Vem riktar sig pjäsen till?

– Vi har sagt att den är av ungdomar, med ungdomar, för alla. Men kanske den ändå främst riktar sig till raseborgare. Jag tror visserligen inte att man lider av att titta på pjäsen även om man skulle komma utifrån men det kan vara många vitsar som går en förbi, säger Jenny Eliasson.

Hur kommer framtidens teater att se ut?

– Det är något vi pratat om inom gruppen. Jag tror att allting kommer att gå in i varandra – teater, bio, musik och dans. Man kommer att använda mer teknik och ha hologram på scenen som skådisarna kan spela emot, säger Jenny Eliasson.

Project2117 kommer att spelas i elva föreställningar på Tryckeriteatern under november.

Spelas: På Tryckeriteatern i Karis med premiär den 4 november.

På scenen: Ida Flemmich, Linus Mäkelä, Eira Aalto, Charlotte Nylund, Elsa Colérus, Wilma Häkkinen, Rose-Marie Malm.

Regissör: Jenny Eliasson.

Scenografi: Petri "Peta" Horttana.

Koreografi: Eira Aalto.Teknik: Raseborgs ljudåtergivningsförening.

Producent: Fredrika Åkerö.

Administratör: Paula Lönnroth.

Arrangör: Västnyländska Ungdomsringen.

Mer läsning