Pizzeriafallet i Karis: Gärningsmannen hade gjort sin praktik i restaurangen

Den unga mannen som for i väg med pengar från en pizzeria i Karis i januari dömdes för stöld som ung förbrytare och för misshandel som ung förbrytare till 60 dagsböter eller 360 euro.

Han ska också betala 68 euro i bevisningskostnader och 200 euro till målsäganden, en pizzaföretagare i centrum av Karis.

Gärningsmannen var 16 år vid tidpunkten. Med sig hade han en 15-årig kompis som stod vakt vid dörren.

Bekanta

Åtalet var rån som ung förbrytare alternativt stöld som ung förbrytare och misshandel som ung förbrytare. Det var de två senare åtalen den unga mannen med andra ord dömdes för.

Tingsrätten ansåg att 16-åringen tillsammans med sin 15-åriga kompis hade stulit 200 euro från pizzaföretagarens kassa.

Rätten ansåg också att han hade använt fysiskt våld mot företagaren genom att knuffa honom i bröstet så att han föll till marken.

I rätten berättade företagaren att han kände gärningsmannen som hade varit på arbetspraktik i restaurangen.

Kompisen stod vakt

Det var den 28 januari som de två ungdomarna tog sig till restaurangen för att stjäla pengar. Företagaren trodde inledningsvis, på grund av att han var överrumplad, att de var fyra till antalet.

Sextonåringen som kände till hur kassaapparaten fungerade hade gått in i restaurangen. Företagaren var då i bakrummet och hörde ljud i salen.

Han hade sett en person maskerad med luva komma in och gå raka vägen till kassaapparaten. Personen hade lyckats öppna apparaten och ta ut sedlarna. Detta hade företagaren som bar på tallrikar försökt stoppa. Trots att historierna gick isär på punkten ansåg rätten att det var sannolikt att gärningsmannen hade knuffat omkull företagaren. Företagaren hade inte skadat sig men tallrikar hade gått sönder.

Gärningsmannens kompis höll upp dörren men fick enligt egen utsago aldrig ta del av de stulna pengarna.

Inför tilltaget hade gärningsmannen spelat in en video där han berättade om sina planer på att "råna" restaurangen.

Domen har inte vunnit laga kraft.