Påverkad man knuffade sin far i döden

En 36-årig man har av Västra Nylands tingsrätt dömts till två års fängelse för dödsvållande, narkotikabruk och fyra fall av misshandel.

En man miste livet vid en stuga på en holme i Ingå skärgård i juli 2016 som en följd av att mannens son knuffade honom över ett terrassräcke.

I fallet bröt mannen ryggraden. Döden har med största sannolikhet varit omedelbar.

En person från Sjöbevakningen som hade kallats till holmen vittnade under rättegången. Han konstaterade att det inte var första gången han ryckt ut till samma holme och sällskap. Tidigare hade den nu dömda mannen bland annat hotat grannar på holmen med en yxa.

Alkohol och droger

Obduktionen visade att offret var kraftigt berusat vid sin död. Han hade 2,1 promille alkohol i blodet, medan sonen var påverkad av droger. Innan det dödliga fallet från terrassen hade fadern och den då 35-åriga sonen brottats.

35-åringen hade samma kväll misshandlat två kvinnor, varav den ena var hans mor. Därtill misshandlade den dömda mannen en man som försökte återuppliva fadern. Sonen ska också ha sparkat på fadern då han låg på marken.

Två år fängelse

Den nu 36-åriga mannen dömdes till två års fängelse för dödsvållande, fyra fall av misshandel samt olagligt bruk av narkotika. Han ska dessutom ersätta faderns partner med 6 000 euro på grund av det lidande hon utsatts för på grund av dödsvållandet.

Den dömde ska också stå för 2 600 euro i begravningskostnader, samt för faderns partners rättegångskostnader. Domen gavs som kanslidom i torsdags.