Pausplatser för laddning planeras

Bromarv hamn är exempel på ett projekt som fått EU-finansierat Interreg-stöd. Bild: Märta Nummenmaa

Raseborgs stadsstyrelse har beslutat att staden ska söka projektfinansiering från EU för ett projekt med obemannade servicepunkter.

Det är inom ramen för Interreg Central Baltic 2020–2022 som pengar delas ut. Utvecklingen av Bromarv hamn är exempel på ett projekt som fått EU-finansierat Interreg-stöd.

Nu vill staden utveckla ett slags obemannade pausplatser där båtfolk och cykelturister kan sitta ner och ladda såväl mobiltelefoner och pekplattor som sina mentala batterier, heter det i stadsstyrelsens beredningstext. Det är stadens utvecklingsavdelning som står för planerna.

Samarbetsstäder för projektet är Kimitoön, Pargas och Stockholm. Stockholm skulle fungera som huvudpartner. EU skulle stå för 75 procent av den totala kostnaden. Enligt beräkningarna skulle projektet för Raseborgs del kosta 180 000 euro på två år, stadens andel blir då 22 500 euro per år.

Två pausplatser skulle byggas på Skåldö, en på tågstationen i Ekenäs. Ett förslag är att pausplatserna kunde vara försedda med solpaneler och batterier, samt små luckor där man kan låsa in sin telefon och ladda den med hjälp av solenergi medan man själv använder sig av lokala tjänster på området.

Mer läsning