Paus, men hoppet om VM lever för Helander

Problem. En axelskada stör Oliver Helander uppladdning inför VM. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Med en månad kvar till friidrotts-VM i Doha tvingas IF Raseborgs spjutäss Oliver Helander hålla en två veckor lång paus vad kastandet beträffar. I Helanders läger räknar man dock fortfarande med en VM-start.

Oliver Helander, som dragits med skador i år, tvingades nu avbryta söndagens landskamp mot Sverige efter tre kastomgångar. Sedan satte axeln stopp for fortsatt tävlande.

På tisdagen undersöktes han av ortoped Harri Heliö. Magnetbilder visade inga nya skador, men axeln är sliten och vårdades med kortison.

– Helander hade samma problem i april. Nu går vi vidare på samma sätt som då och låter axeln lugna sig. Oliver får kasta nästa gång den 12 september, och dagen därpå kommer han på ett kontrollbesök, säger Heliö på friidrottsförbundets webbplats.

Det innebär att Helander missar mötet mellan Europa och USA – dit han var uttagen – som arrangeras den 9–10 september i Minsk.

Sedan tidigare är Oliver Helander vald till det finländska VM-laget till Doha. Spjutkvalet där arrangeras den 5 oktober.

– Det här grämer förstås, men vi hade samma situation i våras och då fungerade allt bra. Jag ser ingen orsak till oro, säger Glenn Lignell som är Helander tränare.

– Träningen fortsätter helt normalt, det är bara kasten som uteblir just nu. Förstås är läget inte optimalt, men det är ingen katastrof heller. Vi fortsätter arbeta med sikte på VM, det som är litet synd är att några fina tävlingar faller bort, säger Lignell.

Mer läsning