Passion för mullrande motorer

Två gånger Ahlfors. – Ibland har vi fått kritik för att det bara sitter Ahlforsare i styrelsen, säger far och son Börje och Tommy på skämt. Också Börjes bror Lasse Ahlfors är aktiv i klubben. Bild: Johanna Lindholm

I hallen på Ässjegränd sammanstrålar dagligen ett gäng motorsportsentusiaster för att förbättra världen – och bygga bilar. Hangö Street Rods som fyller 40 i år grundades för att utövarna skulle framtå som seriösa.

Hangö Street Rods fick sin början för dryga fyrtio år sedan på Ängsgatan. Ett gäng killar höll till vid Ahlfors garage, där de mekade på gamla bilar, företrädesvis gamla amerikanare. Gänget drog till sig fler intresserade.

– Grannarna var inte så förtjusta över ett gäng tjugoåriga slynglar som rev i väg med mullrande motorer, det förstår ju vem som helst. Så vi måste helt enkelt hitta ett annat ställe att hålla till på, sammanfattar Börje Ahlfors klubbens tidiga år.

De första åren fick klubben mycket hjälp av den före detta Hangöbon Peter Nordström som bott i Sverige i många år och var etablerad drag race-förare. Han lärde ut hur man bygger street rods och tävlar i drag race.

– För att framstå som seriösa bildade vi sedan föreningen Hangö Street Rods. Det behövdes också en förening för att senare få lån till hallbygget, förklarar Ahlfors.

År 1977 undertecknades stiftelseurkunden i den gamla Katrinabaren i Hangö Norra, och därefter var man i full gång.

Egen hall

På den gamla goda tiden var det lättare för föreningar att samla ihop pengar än vad det är i dag. Föreningen ordnade danser i Folkparken för att få medel till ett hallbygge. Man var också aktiv med bilutställningar och köruppvisningar. Men en hall behövdes för att ha möjlighet att meka ordentligt och förvara bilarna på. Efter förhandlingar med staden tilldelades föreningen en tomt i Hangö norra.

Hallen började byggas 1985 år och året därpå stod den klar.

– Då låg nuvarande ordförande i barnvagnen på gården, säger Börje med en nick mot sonen Tommy Ahlfors, som nu för tiden svingar klubban.

Olika aktiviteter

Föreningen har i dag omkring 60 medlemmar, men både Börje, Tommy och medlemmen Tom Blomqvist är ense om att folk var aktivare förr.

I början av 1980-talet ordnades till exempel dragracing på flygfältet i Täktom. Ett evenemang som lockade till sig folk från hela landet, och gillades av en del, liksom det ogillades av en annan del:

– Men i det här fallet var det faktiskt inte Täktombornas fel att det tog slut, säger Börje skämtsamt.

– Banorna blev i för dåligt skick och så låg Hangö ganska avsides om man kom från mellersta eller Norra Finland.

Det som man fortfarande ordnar är cruising en gång per sommar. Några av klubbens medlemmar som är från Snappertuna har också börjat ordnar träffar på ABC i Karis.

Cruising, nöjesåkning, är inte att förväxla med raggande, som har ett rykte som sig att vara lite stökigt. De som cruisar gör det för att njuta av sina rariteter i trafiken och visa upp dem för allmänheten.

Inte världens billigaste hobby

Att fixa upp amerikanska bilar är förstås inte heller världens billigaste hobby.

– Den tiden man hittade gamla bilar i folks lador är förbi, konstaterar Börje.

I stället har nätet blivit en viktig marknadskanal där man hittar reservdelar eller hela bilar som man vill bygga till sin forma glans.

De som är aktiva medlemmar hyr en plats i hallen, och där finns också möjlighet att dela på utrustning som annars skulle vara ganska dyr.

– Ibland blir det ju lite så att man tar från eget ryggskinn, säger Blomqvist, vars stolthet är en gullackerad Ford F100 Stepside.

Hjärtlig jargong

När Tommy Ahlfors råkar luta sig mot Forden får han en släng om att det bara är ordförande som får ta sig den friheten.

Jargongen är rå, men hjärtlig. Killarna intygar att intresset lika mycket handlar om social samvaro. Vardagar står kaffepannan i klubbrummet varm från klockan 9 på morgonen till eftermiddagen:

– Många som håller till här jobbar ju skift, så det är nästan alltid någon på plats. Vi är ett sådant här gäng gubbar som förbättrar världen, konstaterar Ahlfors.

Mer läsning