Parlament valde nya unga röster

Taggade. Henrik Mäki och Olivia Landén ska göras de ungas röst hörd i Raseborg. Bild: Kristoffer Nöjd

I går arrangerade Raseborgs ungdomsfullmäktige ungdomsparlament i Seminarieskolan. Parlamentet valde ett nytt ungdomsfullmäktige för 2018 och röstade dessutom för att använda 1 000 euro för en sommarfest för unga.

Olivia Landén från Ekenäs gymnasium och Henrik Mäki från Axxell i Karis är två av de nya ledamöterna.

– Det känns jättebra och spännande. Det är lite pirrigt. Vi talar mycket politik hemma. Det ska bli roligt, säger Landén.

För henne var det sista chansen i och med att hon är 17 år gammal, åldersgränsen är 18 år.

– Men jag är taggad. Jag ser fram emot detta och tror att det är en bra erfarenhet. Det är nytt och lärorikt. Det är en bra väg in om man är intresserad av en politisk karriär.

Landén har varit med i politiska sammanhang tidigare genom Europeiska ungdomsparlamentet. Henrik Mäki har följt med politik på nära håll via sin morbror och sin mamma.

– Det förekommer mycket politik i familjen och i skolan. Jag tror att det här kan vara en bra start på arbetslivet.

Mäki säger att ungdomsparlamentet gör en intresserad av politik i och med den insyn man får. Han vill jobba för jämlikhet och jämställdhet. Det är också ämnen som Landén vill jobba för och som hon skrivit om i sin blogg.

– Det är viktigt att också minoriteternas och de ungas röst blir hörd, säger Landén.

– Jag tror att ungdomsfullmäktige är ett bra ställe att få ut sitt budskap, säger Mäki.

Under tillställningen fick de unga också bekanta sig med unga politiker, bland annat Henrik Wickström från SFP i Ingå, Johan Kvarnström från SDP i Raseborg och Anita Westerholm från SFP i Raseborg. Även stadsdirektör Ragnar Lundqvist var på plats.

Ungdomsfullmäktige 2018

Robin Holmberg (Axxell), Julius Thuesen (Karjaan lukio), Ulriikka Leino (Karjaan lukio), Ines Latvala (Karis-Billnäs gymnasium), Henrik Mäki (Axxell), Isak Slöör (Ekenäs gymnasium), Joshua Elenius (Ekenäs gymnasium), Olivia Landén (Ekenäs gymnasium), Anniina Mäntynen (Karjaan lukio), Samuli Ojamaa (Karjaan lukio), Benjamin Aliranta (Karjaan lukio), Aliisa Honkapää (Karjaan yhteiskoulu), Liina Koivusipilä (Karjaan yhteiskoulu), Seela Koivusipilä (Karjaan yhteiskoulu), Iida Luhtala (Helsingin luonnontiedelukio).