Pam: Två tredjedelar av turism- och restauranganställda permitterade

Enligt Servicefacket Pams senaste konjunkturbarometer har 67,3 procent av de anställda i restaurang- och fastighetsbranschen permitterats på grund av coronakrisen. Bild: Kristoffer Åberg

Servicefacket Pams nya konjunkturbarometer visar att 67,3 procent av de anställda i turism- och restaurangbranschen är permitterade på grund av coronakrisen.

Enligt Pam är arbetsgivarföretagens ekonomiska resultat det sämsta som uppmätts under de fem år som barometern har existerat.

– Den stora andelen permitterade är tyvärr ingen överraskning eftersom det saknas turister och endast få restauranger kan satsa på hämtmat. Vissa anställda har fått ersättande arbete med ansvar för matleveranser, säger ekonom Olli Toivanen på Pam i ett pressmeddelande.

Av de intervjuade uppger 87,3 procent att arbetsgivaren har permitterat personal medan 64,2 procent säger att den egna arbetsplatsen har stängt under coronakrisen.Även handels- och fastighetsbranschen har påverkats hårt av pandemin. Hela 36,6 procent av arbetsgivarna inom handeln har permitterat personal medan motsvarande siffra för fastighetsservicebolagen är 32,5 procent.

– Efterfrågan på mat har flyttats från restauranger till dagligvarubutiker som rekryterar medhjälpare. Fackhandelns närbutiker har det däremot riktigt svårt, säger Toivanen.

Av de anställda inom turism- och restaurangbranschen uppger 86,4 procent att arbetsgivarens ekonomi har försämrats.

– Servicebranscherna har aldrig tidigare upplevt ett likadant tvärstopp. De påverkas vanligen inte så mycket av konjunkturväxlingar men nu står de i centrum av den ekonomiska krisen, säger Toivanen.

Konjunkturbarometern gjordes den 1-15 april och besvarades av 997 personer som är medlemmar i Pam.

Mer läsning