På vintern har bonden andra sysslor

När naturen sover ligger även bondens åkrar i vila. Men andra sysslor upptar de mörka kvällarna.

– Jag har egentligen mera att göra på vintern, då hästarna är inne i stallet på nätterna. Jag måste städa boxarna varje dag och bära vatten och hö, säger Nina Pettersson-Perklén, bondfrun på Brobacka gård i Sjundeå.

Dessutom behöver hästarna sin kvällsgröt som hon rör ihop av vatten, linfrön, vitlök och ingefära.

– Det gör gott åt magen och åt hästens andningsvägar, säger hon medan hon rör i hinken som ryker i det svala stallet.

– Hästarna tycker inte om för varmt, så ett uppvärmt stall är inte så bra för dem. Vi har ingen värme i stallet men hästarna värmer upp det. På morgonen är det ingen is på vattnet i stallet fast det är många minusgrader utomhus.

Träningsbana skonar lederna

Dagen börjar med att släppa ut hästarna och städa i stallet. Den här morgonen ska hon sedan ut och träningsköra sin häst Pension Killer, eller Pexu. Äldsta sonen Joni gör henne sällskap med hästen Arnold. Hästarna hämtas in från hagen och görs klara för åkturen. Täcken och benskydd ska av och sele med tömmar ska på. Pexu trampar otåligt där han står och väntar.

– Han blir alltid nervös då jag ska spänna magremmen på honom. Sedan när han märker att jag inte drar åt så hårt så slappar han av igen. Antagligen har det hänt något när han var ung som har blivit kvar i bakhuvudet.

När allt är klart åker de två ekipagen i väg längs landsvägarna. Egentligen är det för hårt för hästen att springa på en vanlig landsväg, lederna får lika mycket stötar som hos en människa som joggar på asfaltvägar. En dämpande sula mellan hästskon och hoven tar bort den värsta stöten men på sikt har Nina Pettersson-Perklén en bättre plan. Under vintermånaderna röjer hon och mannen Göran Perklén en egen träningsbana i skogen. En knapp kilometer blir banan, som ska få ett sandtäcke längs hela sträckan.

– Göran röjer nu i skogen och sedan kommer vår granne med grävmaskin och gräver bort stenar och jämnar ut marken. Jag tror den blir klar till våren.

Tävlar med goda resultat

Flera av hästarna i Nina Pettersson-Perkléns stall har drabbats av diverse skador i år men just nu går det bra för alla igen.

Stora Lasse som haft ledproblem har startat i trav igen och Arnold som länge var borta från tävlingsbanorna har startat i tre travlopp och klarat sig mycket bra.

– Två gånger har han kommit tvåa, och en gång kom han till finalen där han blev fjärde. Men det var en hård final, så det var ett bra resultat.

Tävlingsverksamheten är tidskrävande inte bara för att träningen och skötseln tar tid. Också att åka till traven tar ofta flera timmar och leder till långa dagar.

– I torsdags var jag till exempel i Lahtis med två hästar. Den ena startade i början av loppet och den andra helt i slutet, så jag måste åka hemifrån tvåtiden och kom hem först efter tolv. Sen skulle hästarna ännu skötas om och göras klara för natten. Det blev sent innan jag var i säng.

Planen klar för nästa år

På jordbrukssidan är det stiltje under vintermånaderna. Men tankearbete måste även här idkas redan nu. Den femåriga växtodlingsplanen som gjordes före stödansökan i våras ska förverkligas, och utsäde och gödsel eställas.

– Vi har bestämt att vi sår samma sak som i fjol, alltså korn, vete, havre och ryps.

Under förra växtsäsongen odlade Pettersson-Perklén också sitt eget hö med gott resultat.

– Det lyckades bra fast jag har förstått att det inte var ett så bra höår överlag. Men vi har bara eget hö i stallet nu för första gången.

Serie

Bondens år

VN följer med Nina Pettersson-Perkléns arbete som jordbrukare i ett år.

Brobacka gård i Sjundeå odlar ungefär 100 hektar spannmål och oljeväxter. Hö odlas för eget bruk. Dessutom har gården 50–60 hektar skog.

Till familjen hör mannen Göran Perklén, tre pojkar, två katter och en hund.

De tidigare delarna har publicerats 10.5, 30.6, 29.7, 1.9 och 15.10.