På paddelbräda till Sverige

Bild: Agneta Sjöblom

Ståpaddling är en passion för Svartåbon Mia Grandell. Nyligen paddlade hon den 60 kilometer långa sträckan mellan Vasa och Umeå.

Intervju

Tanken slog rot förra sommaren. Mia Grandell var på stugan i Kristinestad och ståpaddlade i dåligt väder.

– Då tänkte jag att om det är fint väder paddlar man fast till Sverige. Tillbaka på stugan började jag titta på kartor och redan samma kväll bestämde jag mig – nästa sommar paddlar jag dit.

Som wellnessföretagare, med pole dancing-timmar som en specialitet, har Mia bra grundfysik. Hon lade om sitt gymprogram med tanke på utmaningen och paddlade extra mycket. En vacker julikväll bar det av.

– Det var lite tyngre än jag hade tänkt sig. Det kom stora vågor söderifrån vilket gjorde att jag kunde paddla bara på ena sidan.

En otrevlig överraskning var den stora svärmen småflugor som dök upp efter solnedgången.

– Jag kunde ju inte låta några flugor stoppa mig så det var bara att sätta solglasögonen på och paddla vidare. Eftersom jag inte ville få flugor in i munnen fick jag också låta bli att äta.

Sälsällskap

Sambon följde efter i båt med extra paddel och proviant och mot slutet av färden fick Mia också sällskap och extra peppning av en säl. Trött men lycklig tog hon i land efter att ha paddlat i 13 timmar och 25 minuter.

– Det är något att berätta för barnbarnen om.

Andra har färdats samma rutt med roddbåt. Däremot känner hon inte till att någon tidigare skulle ha ståpaddlat över viken.

– Man måste nog vara lite tokig för att göra det.

Akvarieutsikt

Ståpaddling har sitt ursprung på Hawaii och har på senare år fått stor spridning även hos oss. Mia började med det för fem år sedan. Förutom att det är bra träning för hela kroppen gillar hon kontakten det ger med havet.

– Från en båt ser man bara havsytan. Står man på en bräda har man ett helt akvarium under sig.

Färden över Kvarken gav blodad tand. Nästa sommar har hon tänkt försöka paddla sträckan Estland–Finland.

– Avståndet är lite längre men det kan ändå hända att det blir lite lättare eftersom dyningarna inte är lika hårda.

Mer läsning