På någons gata i Ekenäs

Träff. Erik Fleming och Aina Cederblom möts rent bokstavligen i Ekenäs. Bild: Kevin Stewart

Vad har Hedvig Sohlberg, Frans Höijer och Carl Magnus Kjellin gemensamt? Åtminstone har de alla bidragit till gatunamnsfloran i Ekenäs och återfinns följaktligen i en ny bok om persongatunamnen i Ekenäs.

Magnus Cederlöf har sammanställt en bok på dryga 100 sidor som berättar om de personer som gett namn till gator i Ekenäs och vad de gjort för att tilldelas just denna ära. Dessutom ser Cederlöf också på utvecklingen när det gäller att ge gatunamn och även på Ekenäs stadsplanering.

Titeln på boken, som ges ut av Västnyländska kultursamfundet, är Från Flemingsgatan till Pehr Sommar gata. Persongatunamn i Ekenäs. Själva titeln anspelar på kronologin – Erik Fleming föddes först, 1487, och Pehr Sommar är den hittills yngsta, född 1915, som fått den äran.

Totalt handlar det om ett tjugotal personer och då framför allt män. Den kvinnliga minoriteten utgörs av läraren Hedvig Sohlberg, konstnären Helene Schjerfbeck och rikssvenska Aina Cederblom som stod för en stor humanitär insats till Ekenäs förmån efter vinterkriget.

Bland männen finns förstås historiska namn som riksrådet Fleming, kung Gustav Vasa och astronomen Sigfrid Aronus Forsius, medan industrin har representanter som Frithiof Hultman och Frans Höijer samt förstås mera moderna Pehr Sommar. Schjerfbeck som fick sin gata så sent som 2009 får representera kulturfacket.

Berömvärd insats

Magnus Cederlöf har gjort en intressant och läsvärd sammanställning. Det är heller inte kanske speciellt överraskande, namnet Cederlöf förpliktar när det gäller Ekenäs historiebeskrivning.

Från Flemingsgatan till Pehr Sommars gata ger nu en intressant och mångsidig bild av ett kapitel i Ekenäs som kanske inte lyfts fram på detta sätt tidigare. Dessutom har Cederlöf en förmåga att plocka fram både stort och smått – här finns allt från borgmästare Carl Magnus Kjellins insats när Ekenäs drogs in i Krimkriget till att prästen Sigfrid Olai är den enda Karisbo som hedrats med en gata i Ekenäs.

Som en del av Bokkalaset i Ekenäs leder Magnus Cederlöf en guidad vandring om sin nya bok. Fredag 10.11 klockan 10–10.45. Start från Ekenäs bibliotek, vid regn i Svalan, Ekenäs bibliotek.