Överraskningsfattig men underhållande motorcykelakrobatik

Gränslöst. Kinesiska muren, transsibiriska godståg och pågående filminspelningar – gränser för var akrobatiken kan utövas tycks inte finnas och några av banorna hör till seriens påhittigaste. Bild:

Inte allt det kunnat vara – men fortfarande svårt att sluta spela, skriver Alexander Ekelund om det nyaste tillskottet i Trials-serien.

Trials Rising. Format: Xbox One, Playstation 4, PC. Åldersgräns: 12. Betyg:

En del spelkoncept är så tidlösa och självklara att man bara inte kan få nog av dem.

Trials tålamodsprövande men tillfredsställande motorcykelakrobatik har haft potential att sälla sig till den skaran. Sedan Ubisoft köpte den finskbördiga studion som ligger bakom framgångsreceptet har emellertid utgivningstakten och exploateringen ökat med extraspel och olika tillägg – något som inte lämnar ens det bästa av koncept opåverkat.

För att vara det första "fullskaliga" tillskottet i Trials-familjen sedan 2014 presenterar Rising överraskande få framsteg. Att tonvikten ligger på sidoscrollande hinderbanor att köra, hoppa och balansera sig igenom är förstås helt i sin ordning och exakt vad Trials ska handla om. Men med Ubisofts resurser och all denna utvecklingstid i ryggen känns ambitionsnivån tämligen låg. Grafiken bär tydliga drag av det förflutna och inramningen är med dess plottriga menyer, plojiga karaktärer och skräniga musik i stort behov av riktning och stil. Som trenden pekat mot även tidigare är frekvensen av så kallade "loot"-lådor och lömska försök att sälja prylar och fördelar för riktiga pengar dessutom ytterligare upptrappad.

Men mitt i allt detta så finns ju som vanligt ett väldigt roligt spel också.

Akrobatikturnén gör stopp i världens alla hörn med god variation i banlayout och bakgrunder, och att försöka bräcka sina vänners rekord är fortfarande underhållning på hög nivå.

Trials Rising är långt i från dåligt, men efter fem år hade man kanske hoppats på lite mer.

Alexander Ekelund

Mer läsning