Över 90 år gamla brandbilar samlas i Ekenäs

Dags igen. På lördag samlas gamla brandbilar i Ekenäs. Bild: Sofia Westerholm

På lördag är det dags för Gamla brandbilars dag i Ekenäs. Johan Lindlöf från Ekenäs FBK säger att drygt 40 bilar deltar i paraden.

Klockan 9 på lördagsmorgonen börjar marknadsplanen i Ekenäs fyllas av brandbilar. Orsaken är att Gamla brandbilars dag ordnas. Johan Lindlöf hör till arrangörerna och han ser fram emot evenemanget.

– Nu har det visserligen lovats dåligt väder på lördag, men vi ska hoppas på det bästa.

Han säger att ungefär 40 gamla brandbilar kommer till Ekenäs och paraden mot Stallörsparken börjar klockan 11. Brandbilarna tar sig från marknadsplanen till Raseborgsvägen och där ställs siktet in på Stallörsparken. Väl på plats i parken är det möjligt för intresserade att bekanta sig med de gamla bilarna. Dessutom kommer räddningsverkets – moderna – släckningsbil att vara på plats.

– Bilarna finns i Stallörsparken fram till klockan 14. Det kommer att finns försäljning av mat och dryck, men vi erbjuder också annat program, säger Lindlöf.

Klassiska bilar

För att en brandbil ska få vara med i paraden krävs det att den har tillverkats senast 1989. Men de äldsta bilarna som dyker upp i Ekenäs är betydligt äldre än så. De är från 1920-talet.

– Totalt rör det sig om fem brandbilar som har tillverkats på 1920-talet, den äldsta är från 1926. Vi har också några som är från 1930-talet, men däremot är det svårt att hitta brandbilar från 1940- och 1950-talen. Fast det beror så klart på krigen, säger Lindlöf.

Arrangörerna är nöjda med att Snappertuna FBK för andra året i rad deltar med sin klassiska bil.

– I år var en brandbil från 1919 aktuell för paraden, men det föll på att Egentliga Finlands räddningsverk inte hade möjlighet att hämta den hit. Bilen är i skick och finns i Åbo, men det går inte att köra en så gammal bil till Ekenäs och det fanns ingen som kunde transportera den, säger Lindlöf som påpekar att det i så fall skulle ha handlat om den äldsta bilen som någonsin hade deltagit i paraden.

Men som sagt kommer ändå drygt 40 bilar att vara med och det är ungefär samma siffra som för ett år sedan. Lindlöf säger att de flesta bilarna är sådana som har varit med tidigare.

– Däremot brukar Helsingfors brandmuseum delta med några bilar och det är nästan de som kan stå för de nya inslagen.

Mer läsning