Ovanligt varm majmånad påverkar allas liv

Vädret kontrollerar. På Mörby gård lider man av torkan. Anna Alm berättar att de och många andra förlorat sin toppskörd. Bild: Lina Enlund

Det har aldrig varit så länge varmt i maj som det varit i år. Värmen och torkan har haft en effekt på restaurangbranschen, vården och lantbruket.

Det soliga och varma vädret lockar människor till uteserveringarna som vimlar av folk för tillfället. Säsongen har dragit i gång riktigt ordentligt på uteserveringarna – alla vill sitta utomhus och dricka något svalkande.

Med det varma och torra vädret kommer inte bara nöje. Det är länge sedan det kommit regn och i samband med det lider allergikerna som aldrig förr. Torkan drabbar också jord- och lantbrukare. Anna Alm på Mörby gård är en av de som hoppas på en ordentlig regnskur.

– Jag är medveten om att bönder alltid klagar på vädret, men vi är ju beroende av vädret. Det varma vädret och bristen på regn har nog orsakat problem för oss.

Den torra marken gör också att det nu finns en högre risk för skogsbrand. I Nyland är uppgörande av all slags öppen eld förbjudet för tillfället. I Nyland har det under den här månaden varit totalt 188 terrängbränder.

Från och med nästa vecka blir vädret aningen svalare, men i helgen under examens- och studentfesterna är det hett och soligt.

– Det ser ut som att ett stort lågtrycksområde kommer till Finland från nordväst på måndagen. Lågtrycket för med sig sval eller till och med kall luft till hela landet. Dessutom blir det hårda vindar, säger jourhavande meteorolog Paavo Korpela från Meteorologiska institutet till SPT.

Uteserveringarna fullsmockade

Det varma majvädret har gjort att terrassäsongen fått en tidigare start än föregående år. På Art Café Serendipity i Karis har man haft fullt upp under de senaste veckorna.

– Terrassäsongen har börjat bra. Vi hade mest folk de första veckorna då vädret blev varmare, men nu har det minskat en aning då folk vant sig, säger ägare Andreas "Mavve" Mavrostomos.

Många har lockats till Serendipitys innergård och för tillfället är det somriga cidrar och sallader som går åt mest.

– Det växlar alltid till lättare mat och dryck då det blir varmare.

Serendipity gjorde i fjol en större gårdsremont och sittplatserna gick då upp till 100 från 40.

– Vi måste varje sommar lämna in ett undantagslov för att få mer platser utomhus, men det har vi inte ännu fått. Det har ändå inte blivit någon panik med att människor inte rymts.

Mavrostomos märker ändå inte av någon jättestor skillnad från tidigare majmånader.

– Bara det är plusgrader och inte regnar fylls vår uteservering snabbt, i alla fall av öldrickarna. Fler barnfamiljer har ändå besökt oss nu då det varit maj.

Mindre problem har det ändå funnits. Sommarpersonalen hann börja i tid till rushen, men skolningen blev ofullbordad.

– Personalen har ändå skött sig väldigt bra med tanke på det. Våra kunder brukar också vara ganska förstående.

Han berättar att han hört om flera uteserveringar som haft problem med ölleveratörer, men det problemet har inte Serendipity haft.

– Det är klart att somliga saker tagit slut någon gång, men sådant händer. Det mesta har gått bra och vi ser fram emot resten av sommarsäsongen.

Jobbigt för allergiker och djur

Uppehållet gynnar restaurangbranschen, men förvärrar livet för de med allergier. Enhetschefen för hälsostationerna i Raseborg, Susanna Nordström, berättar att fler patienter klagat på de jobbiga allergierna.

– Till och med sådana som annars aldrig haft problem med allergier har besvär nu.

Det har varit exceptionellt lugnt på hälsostationerna i Raseborg under majmånad.

– Vi hade förväntat oss att det skulle bli mer hektiskt i och med värmen. Det är ju vanligt att äldre blir uttorkade eller att folk får värmeslag då det är så här varmt. Vi får se om det fortsätter vara så här lugnt framöver.

Vätskebrist är vanligt då vädret är varmare. Det är viktigt att komma ihåg att dricka och samma regel gäller också för djur. Husdjur kan ta skada av värmen om de inte har skuggskydd.

– Man ska inte placera djuren alltför länge i solen och så ska man se till att de har vatten. Djuren får inte vara ensamma i bilen länge, speciellt om det är värmebölja. Då hjälper det inte att ha fönstret uppe, säger Helsingfors djurskyddsförenings ordförande Hannele Luukkainen.

Undersökningar av Raisioagro visar också att kor blir stressade då det är mer än 20 grader ute. Det här kan ha en viss sanning i sig säger Anna Malm på Mörby gård.

– Jag vet inte om jag skulle säga att korna är stressade, men de blir mer rastlösa nu när det är varmt. Det kan också bero på knott. De flesta av våra kor är ute i skogen i skuggan bland träden där det fläktar så de lider nog inte så mycket, inte heller korna som är inne.

Jord- och lantbruket lider

Det är inte bara djuren som kan må dåligt av värmen och torkan. Jord- och lantbruket påverkas också i hög grad. Veteåkern på Mörby gård är lite randig och på vissa ställen har det börjat gulna.

– Åkern är lite randig eftersom jag hade fel i inställningarna på såmaskinen, men regnet brukar förlåta det. Nu har det inte kommit något regn så därför ser det lite annorlunda ut.

Ett problem då det är varmt är att det man sått snabbt växer uppåt utan att rejäla rötter bildas och plantan bestockas inte heller.

– Det hade varit bättre om det varit lite kallare, kring 18 grader och regn, och inte så hett som det varit nu. Vi har nog förlorat vår toppskörd och det har många andra också.

Torkan för också med sig problem för foderproduktionen. Efter skörden måste det komma regn inom två veckor för att det ska lyckas.

– Dessutom behöver ju djuren vatten också och det finns en risk att vattnet i brunnen tar slut. Vi har tur som har Pojoviken nära där korna kan dricka, men det kan vara utmanande.

Hon är med i flera lantbrukargrupper på Facebook och där har hon märkt att många i Sverige haft stora problem.

– Det har varit så här illa där i tre år. Det är torrt, betet växer inte och köerna till slakterierna blir längre då det inte finns tillräckligt med foder och därför slaktas fler kor.

Anna Alm önskar att det hade kommit regn före midsommaren. Det har varit en lång period av torka i och med att det knappt kom något regn i början av maj.

– För 100 år sedan hade man säkert talat om risk för svält vid det här laget, åtminstone om det inte skulle komma regn före midsommar. Nu för tiden får vi ju mat någon annanstans ifrån, eller det tror vi i alla fall.

Den senaste gången som Alm minns att det varit så här varmt och torrt i maj var år 1995.

– Då var jag 10 år och min morfar fyllde år. Han simmade på sin födelsedag och det var över 20 grader i vattnet i Pojoviken. Jag minns att det var en väldigt torr sommar efter det också.

Det har varit korta perioder torrt och hett åren efter det, men aldrig så lång period så tidigt som nu.

Vad för vädret med sig för positivt?

– Många besöker gården då det är fint väder och köper kött för att grilla. Vi har ju dessutom börjat installera solpaneler så vädret är ju bra för dem, men det blir väl uselt väder då vi har dem färdigt installerade, skrattar Alm som ändå vet att man inte kan göra något åt vädret utan bara försöka göra det bästa av situationen.

Mer läsning