Ovanligt många jobbannonser för årstiden

Byggbranschen är en av de sektorer som letar arbetskraft mitt i sommaren. Bild: Jean Lindén/SPT

I juni dök 80 procent fler jobbannonser upp på tjänsten Duunitori jämfört med i fjol. Det kan peka på ett uppdämt rekryteringsbehov på grund av coronan, uppger tjänsten.

Duunitori, som är landets största tjänst för jobbsökning, uppger att de nu har rekordmånga jobbannonser med tanke på att det är sommar. Sommaren är normalt lågsäsong för rekryteringar.

Över 37 000 jobbannonser finns nu på tjänsten. Antalet utannonserade jobb är högre än så, eftersom tiotals eller rentav hundratals jobb kan utannonseras i samma annons.

I juni publicerades 80 procent fler jobbannonser än under motsvarande tid i fjol, meddelar Duunitori. Trenden har fortsatt i början av juli.

Tjänstens innehålls- och kommunikationschef Anna Mäkelä säger i ett pressmeddelande att den här våren och sommaren har varit exceptionella.

– Det finns betydligt fler lediga jobb än i fjol, men också jämfört med sommaren före coronan. Det kan delvis handla om ett uppdämt behov på grund av coronan. Utvecklingen lovar gott med tanke på ekonomin och de som söker jobb.

I de här branscherna finns det flest lediga jobb enligt tjänsten Duunitori:

1) Den offentliga sektorn samt organisationer

2) Bygg

3) Kundtjänst

4) Vård

5) Installation, service och renhållning

6) Industri och teknologi

7) Social- och omsorgssektorn

8) Försäljning och handel

9) Restaurang- och resebranschen

10) Jobb för studerande.