Östtraktor nyhet för i år

Stubbängsdagarna bjuder på smattrande maskiner av olika slag, även riktiga rariteter.

Tack vare ett däckfynd i Baltikum kan besökarna under årets Stubbängsdagar beskåda en traktormodell som var och fortfarande är vanlig i en stor del av de tidigare öststaterna.

Det handlar om ett exemplar av märket RS 09, framställt i Östtyskland.

– Den här modellen tillverkades mellan åren 1961 och 1964, säger Nisse Rosenqvist som tillsammans med frun Harriet Rosenqvist igen öppnar sitt gårdstun för alla som vill ta en närmare titt på äldre maskiner.

Traktorn kommer från Estland och den har funnits här på Stubbäng i Snappertuna redan i tolv års tid, men den har inte tidigare visats för allmänheten helt enkelt för att den saknat dugliga bakdäck. Däck av rätt modell och med rätta dimensioner gick inte att hitta i Finland, berättar Nisse Rosenqvist.

Utrustning framtill

Saken löstes då bekantas bekanta fann nytillverkade däck under ett besök i Baltikum i höstas. Ringarna köptes på stående fot. Inköpet byggde på en muntlig beskrivning av hurudana däck som traktorn på Stubbäng behöver – och dimensionerna stämde exakt!

– Tänk hur hjälpsamma bekanta vi har, säger Harriet Rosenqvist.

Traktorn är av en sådan modell att flaket, plogen, harven eller vilken utrustning man än behöver fästes framtill, på en rejäl balk mellan föraren och framhjulen.

– Motorn är en tvåcylindrig och luftkyld diesel, säger Nisse Rosenqvist.

Alla kan startas

Stubbängsdagarna hålls nu på helgen, 8 och 9 juli klockan 10–15 båda dagarna.

Drygt 60 maskiner finns till påseende på gården och till saken hör att alla fungerar. Under evenemanget startas de enligt önskemål och möjlighet.

Den äldsta maskinen i samlingen är en petroleummotor tillverkad 1915 av Bröderna Vilén i Vasa.

Till de mer skrymmande kraftkällorna hör en norsktillverkad maskin av märket Brunvoll som tjänstgjort i en skuta. Den är tillverkad 1964 och fungerar som en kultändningsmotor, även om det är en glödhet patron och inte en kula som står för tändningen.

Traktorer kör i led

Traktormarsch hålls några gånger båda dagarna och på plats finns också smeden Jonathan Rosenqvist – Nisses brorson – som på gårdsplanen smider bland annat eldgafflar och hakar.

– Och så lagar vi pärtor, som vanligt, säger Harriet Rosenqvist och pekar mot en pärthyvel, driven av en gammal kultändningsmotor förstås.

Hembygdens vänner i Snappertuna står för trakteringen. Besökarna kan bland annat köpa soppa. Adressen är Kopparnäsvägen 135 och inträdet är gratis.